9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateReprezentantul unei galerii de artă, anchetat pentru vânzarea unor tablouri falsificate

Reprezentantul unei galerii de artă, anchetat pentru vânzarea unor tablouri falsificate

Poliţiştii şi procurorii fac, joi, zece percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţele Iaşi şi Botoşani, inclusiv la o instituţie de cultură, într-un dosar în care reprezentantul unei galerii de artă din Capitală este suspectat că a vândut tablouri atribuite în mod nereal unor pictori renumiţi, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady. Tablourile erau însoţite de certificate întocmite de un expert acreditat de Ministerul Culturii, care menţiona în mod nereal că picturile sunt autentice, informează News.ro.

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), joi, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică (SUPC), în baza autorizării instanţei, a pus în executare efectuarea a zece percheziţii domiciliare la sediul unei instituţii de cultură şi locuinţele, respectiv sediile unor persoane fizice şi juridice, situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Iaşi şi Botoşani.

Percheziţiile sunt făcute de ofiţerii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române, cu suportul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române. La activităţi participă specialişti antifraudă din cadrul PÎCCJ, respectiv specialişti criminalişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul IGPR.

În cauză se fac cercetări pentru înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi evaziune fiscală.

„Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din Bucureşti, în scopul obţinerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiţi clienţi, a comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiţi, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady etc.

Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, bunurile culturale erau însoţite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menţiona în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparţinut acestora.

Percheziţiile au ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor atribute în mod nereal unor pictori, precum şi ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri şi orice alte mijloace folosite în activitatea infracţională”, a transmis PICCJ.

Astfel, sunt puse în aplicare două mandate de aducere şi vor fi citaţi pentru audieri 40 de martori, dintr-un număr total de peste 200 de cumpărători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS