9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEvenimentÎn ce condiții pot fi folosite petardele

În ce condiții pot fi folosite petardele

Polițiștii doljeni reamintesc că multe dintre obiectele pirotehnice mici pot fi foarte periculoase și vă pot răni sau chiar lăsa invalizi. Astfel de accidente au loc din păcate în fiecare an, în special pe perioada sărbătorilor de iarnă. Oamenii legii vin cu mai multe recomandări și precizări privind folosirea obiectelor pirotehnice.

Reprezentanții IPJ Dolj spun că primul pas ar fi să nu cumpărați petarde sau artificii.

În cazul în care anumite articole pirotehnice sunt nefuncționale, nu încercaţi reaprinderea lor. De asemenea, materialele pirotehnice nu trebuie aruncate în foc sau depozitate în vecinătatea surselor de încălzire.

Folosirea necorespunzătoare a acestora poate produce vătămări corporale cu consecinţe deosebit de grave.

Pentru prevenirea unor incidente negative, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj recomandă părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor pe bază de amestecuri pirotehnice.

”Pentru prevenirea incidentelor ce pot fi generate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice nu utilizați artificiile și petardele în încăperi și spații închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc și pe terase. Astfel de activități se vor desfășura în condițiile legii, în aer liber, la distanțe de siguranță față de oameni, animale, clădiri, arbori și autovehicule”, au precizat oamenii legii

Folosirea articolelor pirotehnice este interzisă în mai multe situații

Potrivit legii, folosirea articolelor pirotehnice este interzisă:

-Între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional.

-La o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri.

-La o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze.

-La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie.

-În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre.

-Pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane.

-La o distanță mai mică de 500 m de păduri.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS