-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDoi medici, un poliţist și un fost viceprimar, arestaţi pentru vaccinări fictive

Doi medici, un poliţist și un fost viceprimar, arestaţi pentru vaccinări fictive

Procurorii din Calafat au cerut şi obţinut, săptămâna trecută, arestarea preventivă a şase persoane acuzate de înșelăciune, complicitate la înşelăciune, fals informatic și instigare la fals informatic. Printre inculpaţi se numără un medic de familie, un poliţist, un fost viceprimar şi un candidat la funcţia de primar. Potrivit oamenilor legii, medicul de familie ar fi înregistrat în Registrul Electronic al Vaccinărilor mai multe persoane din județul Dolj, deşi nu erau vaccinate împotriva COVID-19. Tot săptămâna trecută, în arest a ajuns un alt medic de familie. Acesta este cercetat într-un dosar asemănător.

Potrivit oamenilor legii, şase suspecţi au fost reţinuţi pe data de 19 ianuarie, după o serie de percheziţii domiciliare. Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că, în total, au fost făcute 36 de percheziţii domiciliare. Au fost vizate persoane din Craiova, Seaca de Câmp, Poiana Mare, Băilești și Calafat.

Principalul suspect din acest dosar este un medic de familie. Ceilalţi inculpaţi din acest dosar ar avea calitatea de complici sau instigatori.

„În fapt, din cercetările efectuate a reieşit că, în perioada mai 2021 – prezent, femeia de 44 de ani, din comuna Seaca de Câmp, în calitate de medic, ar fi înregistrat în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor mai multe persoane din județul Dolj ca fiind vaccinate, deși în realitate acest lucru nu s-a realizat.

De asemenea, în urma probelor administrate, au fost identificate persoane care ar fi instigat-o pe femeia în cauză ca, prin prisma calității deținute, să introducă în sistemul informatic Registrul Electronic National al Vaccinărilor date informatice necorespunzătoare adevărului cu privire la imunizarea prin vaccinare împotriva virsului SARS-Cov 2, având ca urmare eliberarea unor adeverinţe de vaccinare nereale”, au explicat oamenii legii.

Un medic de familie, un poliţist şi un fost viceprimar, inculpaţi în dosar

Pe lângă medicul de familie, în acest dosar este cercetat şi un poliţist din cadrul IPJ Dolj, un fost viceprimar, dar şi un candidat PSD la funcţia de primar a comunei Seaca de Câmp.

Acesta din urmă a fost condamnat definitiv, în martie 2021, într-un dosar în care a fost acuzat de procurorii DNA de fraudarea APIA Dolj. A primit o pedeapsă de doi ani şi trei luni cu suspendare pentru infracţiunile comise. În acelaşi dosar a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi secretarul comunei Seaca de Câmp la data faptelor.

De asemenea, în acest dosar este cercetat un fost viceprimar al comunei Poiana Mare, care a fost pus sub acuzare şi într-un dosar de contrabandă cu tutun.

Arestaţi preventiv pentru vaccinări fictive

Pe 20 ianuarie, cei şase inculpaţi au fost duşi la Judecătoria Calafat cu propunere de arestare preventivă. Cererea de arestare privind agentul de poliţie s-a judecat separat. De altfel, poliţistul este primul inculpat faţă de care s-a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile. Acesta este acuzat de instigare la fals informatic, instigare la fals intelectual şi complicitate la înşelăciune (câte 11 acte materiale).

Faţă de ceilaţi cinci inculpaţi, instanţa a dispus arestarea preventivă tot pe o perioadă de 30 de zile. Cele două hotărâri ale Judecătoriei Calafat nu sunt definitive şi au fost contestate de inculpaţii arestaţi preventiv.

Încă un medic de familie în arest

Tot săptămâna trecută, în arest a ajuns un alt medic de familie cercetat într-un dosar asemănător. Alături de medicul de familie au fost arestate alte două persoane, un ambulanţier şi un intermediar. Oamenii legii au mai explicat că faptele ar fi fost comise în perioada august 2021 – ianuarie 2022.

„Doritorii erau racolați de intermediari, care le preluau documentele de identitate și le trimiteau către ambulanțier. Acesta le direcționa către medicul de familie care efectua implementarea în baza de date și elibera adeverința de vaccinare. Din suma de bani oferită cu titlu de mită în schimbul acestui serviciu, primul intermediar își oprea o mică parte, iar restul era împărțit de către ambulanțier și medic.

De altfel, în cursul zilei de ieri(17 ianuarie – n.r.), înainte de activitatea de prindere flagrant, în numai o oră, medicul a implementat în baza de date un număr mare de persoane beneficiare care nu efectuaseră în mod efectiv nici un vaccin anti-COVID”, au precizat ofiţerii anticorupţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS