-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentComportamentul agresiv intră în Codul Rutier

Comportamentul agresiv intră în Codul Rutier

Guvernul a inclus în şedinţa din 27 ianuarie un proiect pentru modificarea şi completarea Codului Rutier. O noutate este introducerea în Codul Rutier a termenului de comportament agresiv. Este vorba, printre altele, de flash-uri date şoferilor, slalomul printre mașini sau șicanele în trafic. Amenda pentru comportamentul agresiv este prevăzută de clasa a II-a de sancţiuni (între 580 şi 725 de lei). Acest proiect prevede sancţiuni mai mari pentru vitezomani şi pentru încălcarea regulilor privind circulaţia pe autostrăzi.

Proiectul pentru modificarea OUG 195/2002 aparţine MAI şi prevede, în primul rând, sancționarea comportamentului agresiv al şoferilor. Prin comportament agresiv se înţelege întoarcerea maşinii prin folosirea frânei de mână, deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau conducerea motocicletei pe o roată.

Prin comportament agresiv se mai înţelege turarea intenționată şi repetată a motorului, pornirea de pe loc prin patinarea în gol a roților motoare sau intimidarea şoferilor prin circulația la o distanță foarte redusă înainte, în spate cât și în lateral. De asemenea, se sancţionează folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau lumioase pentru a obliga şoferul din față să să elibereze banda de circulație.
Aceste fapte vor fi pedepsite cu amenda prevăzută la clasa a II-a de sancțiuni.

Amenzi mai mari pentru neacordarea de prioritate

Proiectul aduce modificări asupra abaterilor ce privesc neacordarea priorității. În prezent, acestea se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni (de la 580 lei până la 725 lei), plus suspendarea permisului pentru 30 de zile.

Proiectul prevede amenzi prevăzute de clasa a III-a de sancțiuni (de la 870 lei până la 1.160 lei) şi suspendare permisului pe o perioadă de 60 de zile pentru neacordarea de prioritate. Este vorba de neacordarea priorității de trecere vehiculelor şi pietonilor, dar şi de nerespectarea regulilor privind depășirea.

Tot cu amendă de la 870 la 1.160 de lei şi reţinerea permisului pentru 60 de zile se sancţionează şi „adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale”, se mai arată în actul normativ.

În clasa a III-a de sancţiuni a fost introdusă sancţiunarea rerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului.

Sancţiuni pentru şoferii care întorc pe autostradă şi pentru circulaţia pe banda de urgenţă

O altă modificare prevede sancționarea cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 1.305 lei până la 2.900 lei) și suspendarea permisului pentru 90 de zile pentru circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor.

De asemenea, se aplică ameda prevăzută de clasa a IV-a de sancțiuni şi suspendarea permisului pe o perioadă de 120 de zile în mai multe situaţii.

Astfel, se reglementează un nou prag de viteză, respectiv depăşirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză. În acest caz suspendarea permisului se dispune pe o perioadă de 120 de zile.

Aceeaşi sancţiune se aplică şi pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată, şoferilor care întorc pe autostradă, care circulă în sens contrar sensului de circulație ori celor care intră pe celălalt sens de circulaţie prin zonele interzise.

Aceste prevederi vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, Guvernul va modifica Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS