Jurnalistul Roberto Toledo de la site-ul Monitor Michoacan a fost ucis luni cu focuri de armă la Zitacuaro, în vestul Mexicului, potrivit The Guardian.
Directorul site-ului, Armando Linares, a relatat pe Facebook despre asasinat. Trei persoane au abordat victima şi au tras de mai multe ori. Jan-Albert Hootsen, reprezentantul în Mexic al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a precizat că Toledo se afla în faţa cabinetului unui avocat, după ce filmase un editorial video al directorului adjunct al publicaţiei pentru care lucra, avocatul Joel Vera.
Site-ul primise ameninţări după ce publicase o serie de dezvăluiri despre corupţia autorităţilor locale.
„Astăzi, aceste ameninţări au fost puse în practică”, a spus Linares, precizând că şi alţi colegi ai celui ucis au fost ameninţaţi cu moartea în ultimele luni, iar Monitor Michoacan informase autorităţile despre mesajele primite. El a afirmat că asasinatul a fost motivat de „expunerea corupţiei autorităţilor, oficialilor şi politicienilor”.
Mexicul, cea mai periculoasă ţară din lume pentru jurnalişti
În raportul pe 2021, Organizaţia Reporteri Fără Frontiere a desemnat Mexicul pentru a treia oară consecutiv drept cea mai periculoasă ţară din lume pentru jurnalişti. Anul trecut, lista victimelor din rândul presei a cuprins şapte morţi, iar în ultimii cinci ani, circa 50; grupul pentru apărarea drepturilor omului Articolul 19 a consemnat 145 de astfel de cazuri începând din anul 2000.
În ianuarie anul acesta, au mai fost ucişi încă trei jurnalişti:
- Jose Luis Gamboa, director al unui site de ştiri;
- Margarito Martinez, fotoreporter;
- Lourdes Maldonado, a cărei moarte a provocat proteste ale mass-media în toată ţara.
Preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador i-a acuzat de multe ori în public pe jurnalişti că mint. Luni, preşedinţia de la Ciudad de Mexico a condamnat asasinarea editorialistului Toledo printr-un mesaj pe Twitter al purtătorului de cuvânt Jesus Ramirez. Acesta a scris că „nu vom permite ca vinovaţii să scape nepedepsiţi” şi a cerut „să apărăm libertatea de exprimare şi dreptul la informare”, promiţând că preşedinţia va colabora cu autorităţile locale şi cele ale statului Michoacan pentru „elucidarea cazului”.