4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPreşedintele Iohannis, în vizită la Brigada Multinațională din Craiova

Preşedintele Iohannis, în vizită la Brigada Multinațională din Craiova

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, ieri, la Craiova, cu militarii Brigăzii Multinaționale Sud-Est. Preşedintele a fost însoţit de ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Iohannis a afirmat că evoluţiile actuale din vecinătatea ţării dovedesc necesitatea măsurilor luate de NATO. Şeful statului le-a mulţumit aliaţilor care contribuie la structurile multinaţionale de pe teritoriul României şi subliniat că ţara noastră îşi va îndeplini toate angajamentele asumate.

Încă de la început, Klaus Iohannis a amintit că s-a implicat în mod direct în efortul de consolidare a prezenţei NATO în România.

„Încă de la începutul primului meu mandat de Preşedinte al României, am fost direct implicat în efortul naţional pentru consolidarea prezenţei aliate în România şi în regiunea Mării Negre. Astfel, în urma eforturilor noastre intense şi consecvente la nivel politico-diplomatic, pe care le-am coordonat personal îndeaproape, am reuşit să obţinem consacrarea la nivelul Alianţei a realităţii că securitatea regiunii Mării Negre este parte integrantă şi esenţială a securităţii euroatlantice”, a arătat şeful statului.

Potrivit preşedintelui, în urma anexării ilegale a Crimeei, România s-a adaptat la noile provocări.

„După anexarea ilegală de către Rusia a Peninsulei Crimeea, am început un proces amplu şi complex de adaptare politică şi militară a NATO la un mediu de securitate marcat de noi provocări şi de comportamentul tot mai agresiv al Rusiei în regiune. Iar România a fost profund angajată în aceste demersuri”, a mai transmis şeful statului.

Brigada Multinaţională Sud-Est, prezenţă aliată avansată

Klaus Iohannis a mai susţinut că Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova, alături de Comandamentul Multinaţional de Corp de la Sibiu, au rolul de a consolida apărarea pe Flancul Estic al NATO.

„Am continuat prin înfiinţarea aici, la Craiova, a Comandamentului Multinaţional de Brigadă Sud-Est, ca rezultat al deciziei noastre comune şi ferme, ca aliaţi, de a consolida apărarea pe Flancul Estic al NATO prin înfiinţarea unei prezenţe aliate avansate adaptate. Această structură, la fel ca şi cele menţionate anterior, şi Comandamentul Multinaţional de Corp, recent înfiinţat la Sibiu, reflectă hotărârea României, a aliaţilor şi a NATO ca întreg de a lucra împreună, în solidaritate şi deplină unitate, pentru a întări postura de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic, în regiunea Mării Negre şi în spaţiul euroatlantic în ansamblu”, a mai completat preşedintele Klaus Iohannis.

„România îşi va îndeplini toate angajamentele asumate”

Preşedintele Iohannis a mai transmis că România îşi va îndeplini toate angajamentele asumate şi a amintit că NATO reprezintă cea mai solidă garanţie de securitate pentru ţara noastră.

„În timpul relativ scurt de la constituirea acestor structuri NATO în România, am înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte creşterea capacităţii operaţionale şi interoperabilitatea forţelor României cu cele ale aliaţilor noştri. Alianţa Nord-Atlantică promovează şi asigură apărarea colectivă a statelor membre şi a cetăţenilor lor, apără valorile democratice, facilitează cooperarea şi consultarea între aliaţi pe probleme de apărare şi securitate şi previne conflictele, iar Brigada Multinaţională Sud-Est este parte a acestor demersuri.

Iată de ce NATO reprezintă, fără niciun dubiu, cea mai solidă garanţie de securitate pentru România, aspect deosebit de important, mai ales în condiţiile acutizării riscurilor, ameninţărilor şi provocărilor la adresa securităţii europene. În ceea ce ne priveşte, România îşi va îndeplini toate angajamentele asumate, contribuind astfel la statutul NATO de cea mai puternică şi eficientă Alianţă de apărare colectivă din istorie”, a mai transmis şeful statului.

Armata va primi în continuare 2% din PIB

Potrivit preşedintelui, „deciziile recente luate de Statele Unite ale Americii şi de Franţa, care ne sunt aliaţi şi parteneri strategici puternici, de a asigura o prezenţă militară concretă în România, reprezintă un semnal ferm de coerenţă şi consistenţă a solidarităţii euroatlantice”.

De asemenea, şeful statului a salutat „angajamentul solid şi substanţial al Poloniei în ţara noastră, încă de la constituirea acestei structuri multinaţionale”. Preşedintele a mai transmis că România îşi va moderniza, în continuare, capabilităţile militare, dar şi că angajamentul de a se aloca cel puţin 2% din PIB pentru Apărare rămâne neschimbat.
În final, Klaus Iohannis s-a adresat militarilor, pe care i-a îndemnat să se pregătească cu aceeaşi tenacitate şi dăruire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS