8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani EuropeniFuncționari de la APIA și APDRP, achitaţi la Curtea de Apel Craiova

Funcționari de la APIA și APDRP, achitaţi la Curtea de Apel Craiova

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus, ieri, achitarea a cinci inculpaţi, printre care se numără patru funcţionari APIA şi APDRP la data faptelor. Funcţionarii au fost acuzaţi de procurorii DNA de complicitate la folosirea de documente false pentru obținerea de fonduri europene şi fals intelectual. Femeia care ar fi obţinut ilegal peste 200.000 de lei din fondurile europene a fost condamnată la doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare.

Procurorii DNA anunţau, în ianuarie 2018, trimiterea în judecată a şase inculpaţi. Două persoane au fost acuzate că au obţinut fonduri europene în urma unor documente false. Alţi patru inculpaţi, doi funcţionari din cadrul APIA Mehedinţi şi doi ai APDRP Mehedinţi(în prezent Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale – AFIR) la data faptelor, au fost acuzaţi de complicitate şi fals intelectual.

Potrivit anchetatorilor, pentru obţinerea fondurilor europene, primii doi inculpaţi ar fi fost ajutaţi de cei patru funcţionari.

„În cursul anului 2011, inculpații P.M. și P.D. au depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe documente false sau inexacte. Din aceste documente rezulta că ei ar fi îndeplinit, printre altele, condițiile impuse de Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri (de a fi membri ai unei familii de fermier și de a fi lucrat mai mult de 50% din timpul lor de lucru în cadrul unei ferme, cu cel puțin 12 luni înaintea instalării lor pe cont propriu la conducerea fermei proprii). În demersul lor infracțional, inculpații P.M. și P.D. au beneficiat de ajutorul inculpaților Ș.G., P.D., M.D. și B.R.”, au explicat anchetatorii.

Achitaţi la Curtea de Apel Craiova

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova în decembrie 2017. APIA s-a constituit parte civilă în dosar cu suma totală de 216.164 lei. Marţi, pe 22 martie, instanţa a dat o sentinţă în acest dosar. Cinci dintre inculpaţi, printre care se numără şi cei patru funcţionari, au fost achitaţi. Instanţa a reţinut că nu există probe că inculpaţii au săvârşit infracţiunea ori că fapta nu este prevăzută de legea penală.

În schimb, inculpata care ar fi obţinut ilegal peste 200.000 de lei din fondurile europene a fost condamnată la doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare. Femeia a fost obligată să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Strehaia sau Consiliului Local Strehaia. De asemenea, instanţa a obligat inculpata să achite APIA suma de 43.233 lei. Restul acţiunii civile a rămas nesoluţionat. 

Hotărârea Curţii de Apel Craiova nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de părţile din dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS