4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentȘapte inculpați, judecați pentru devalizarea Romvag Caracal

Șapte inculpați, judecați pentru devalizarea Romvag Caracal

​Procurorii DIICOT au dispus, după șase ani de anchetă, trimiterea în judecată a șapte persoane care ar fi responsabile pentru devalizarea producătorului de vagoane Romvag Caracal. Este vorba de șase cetățeni români și unul german, acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, gestiune frauduloasă, evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălarea banilor. Prejudiciul este estimat de anchetatori la aproximativ 32,7 milioane de euro.

Primele informații privind acest dosar au fost oferite de procurorii DIICOT pe 27 aprilie 2016. Anchetatorii au susținut atunci că au început cercetările faţă de 10 persoane suspectate de devalizarea Romvag Caracal. Prejudiciul era estimat la 7.099.000 euro şi 3.811.756 lei. Săptămâna trecută, după șase ani de la începerea cercetărilor, DIICOT a anunțat trimiterea în judecată a șapte persoane.

Anchetatorii susțin că infracțiunile au fost comise începând cu anul 2006.

”Începând cu anul 2006, prin intermediul societății comerciale de tip holding cu sediul în Luxemburg, a fost derulată o activitate infracțională cu scopul de a decapitaliza societatea comercială din municipiul Caracal și de a o lipsi de lichiditățile necesare desfășurării activităților curente. Această modalitate de a acționa a reprezentat o ”politică de management” la nivelul societății de tip holding ce a exercitat controlul asupra deciziei consiliului de administrație/conducerii executive a societății intra-grup din municipiul Caracal, politică ce a fost aplicată și în ceea ce privește alte două societăți comerciale cu sediul în România cu tradiție în producția de material rulant (fabricarea de vagoane de cale ferată)”, au explicat anchetatorii.

Acuazțiile procurorilor DIICOT

Procurorii spun că, între ianuarie 2006 și octombrie 2012, prin intermediul consiliului de administrație, a cărui deciziei era controlată de către unul dintre inculpați, au fost efectuate mai multe operațiuni ce au redus drastic disponibilitățile bănești și patrimoniul societății:

”Operațiuni financiare ce au vizat transferul/nerecuperarea unor importante sume de bani reprezentând capitalul de lucru al societății. Acordarea și plata de împrumuturi/consultanță cu caracter fraudulos fie către firme intra-grup, fie către alte firme pe care unul dintre inculpați le controla în fapt.

Încheierea și derularea unui contract de fabricație cu o firmă intra-grup, prin care producția societății din Caracal, deși în fapt era livrată beneficiarilor din Europa, era facturată scriptic către societatea din cadrul holdingului, fiind achitată doar parțial producătorului contravaloarea mărfurilor livrate.

Angajarea împreună cu ceilalți doi producători de vagoane intra-grup în contractarea, în condiții defavorabile, a unui credit bancar sindicalizat în valoare totală de 100.000.000 euro cu garantarea reciprocă a universalității bunurilor deținute, societatea din Caracal garantând cu întreg patrimoniul atât propriul credit cât și creditele celorlalți doi producători”, susțin anchetatorii.

Activele Romvag, subevaluate

Procurorii DIICOT mai spun că o altă operațiune păguboasă pentru Romvag Caracal a fost transferul subevaluat al activelor societății către o societate comercială terță. Transferul ar fi fost realizat prin ”declanșarea și determinarea derulării procedurii de insovență a societății comerciale din Caracal fără luarea în considerare a recuperării creanțelor pe care societatea din Caracal le avea de încasat de la firmele din holdingul cu sediul în Luxemburg, fapt ce a condus la vânzarea subevaluată a activelor către o terță societate. În această modalitate societatea comercială din Caracal a fost prejudiciată cu suma totală de 161.624.951 lei”, mai susțin anchetatorii.

Prejudiciul adus statului, peste 8,5 milioane de lei

În urma anchetei s-a mai constatat că bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 8,5 milioane de lei prin neplata impozitului pe profit pentru anul 2021.

”În intervalul aprilie 2013 – iunie 2015, inculpatul ce controla una din societățile intra-grup din grupul de firme cu sediul în Luxemburg, cunoscând faptul că procedura de faliment a societății respective, derulată de către organele competente elvețiene, se află în desfășurare, folosindu-se de existența unei copii de pe o adresă emisă de autoritățile din Elveția din care rezulta în mod nereal că procedura de faliment a fost închisă, prin intermediul directorului general al societății comerciale din Caracal, a determinat ascunderea față de organele fiscale din România a sursei impozabile a societății.

Astfel, s-a urmărit sustragerea de la plata impozitului pe profit aferent exercițiului fiscal 2012, prin nedeclararea provizioanelor nedeductibile fiscal constituite pentru creanțele deținute de această societate la firma intra – grup cu sediul în Luxemburg. Activitatea infracțională a avut ca rezultat prejudicierea statului român cu suma de 8.616.203 lei, reprezentând impozitul pe profit, aferent exercițiului fiscal 2012”, au mai explicat procurorii DIICOT.

Cei șapte inculpați, judecați la Curtea de Apel București

Potrivit procurorilor DIICOT, în dosar s-au constituit părți civile Ministerul Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală, Societatea de Investiții Financiare Oltenia S.A., Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului și alte trei societăți comerciale cu suma totală de 20.624.346 lei. Au fost instituite măsuri asiguratorii asupra a 24 de imobile, conturilor bancare și asupra acțiunilor deținute la diferite societăți.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel București, urmând să intre în procedură de cameră preliminară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS