Parchetul Tribunalului Giurgiu a trimis în judecată două dosare în care ancheta a fost realizată de ofițerii de poliția judiciară din cadrul DGA. Primul dosar se referă la un fals ofițer de informații care a fost prins în flagrant când lua bani pentru a interveni ca un dosar penal să fie soluționat favorabil.
Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu au finalizat cercetările, iar procurorul competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu a întocmit două rechizitorii prin care a dispus trimiterea în judecată a trei persoane (o persoană, în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și conducerea unui autovehicul fără permis de conducere și două persoane, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită), din cercetările efectuate rezultând următoarele:
La data de 15.03.2022, inculpatul, persoană fără calitate specială, a pretins suma de 1000 de euro și a primit suma de 5.000 de lei de la o persoană, afirmând că are influență asupra ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Giurgiu, care instrumentau un dosar penal, în care se efectuau cercetări in rem cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu, pentru a-l exonera pe acesta de o eventuală răspundere penală.
Inculpatul și-a atribuit calitatea de ofițer al unui serviciu de informații
Din datele de anchetă a mai rezultat că inculpatul și-a atribuit calitatea de ofițer al unui seDGA, rviciu de informații, calitate în care ar avea relații de colaborare cu funcționari ai mai multor instituții, inclusiv Ministerul Afacerilor Interne, la percheziția amănunțită efectuată cu ocazia prinderii în flagrant, fiind identificate obiecte și însemne care aveau rolul de a crea aparența calității oficiale pretinse.
La data de 16.03.2022, ofițerii D.G.A. – S.J.A. Giurgiu, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalului Giurgiu, au organizat prinderea flagrant a incupatului, imediat după primirea sumei de 5.000 lei, de la martorul denunțător.
Prin extinderea cercetărilor, s-a mai stabilit că inculpatul în cauză a condus pe drumurile publice, în mod repetat, două autoturisme, în timp ce avea permisul de conducere anulat.
Filmați cu BodyCam în timp ce ofereau mită
Totodată, în ziua de 31.07.2021, șeful unui post de poliție din cadrul I.P.J. Giurgiu a formulat un denunț la D.G.A. –S.J.A. Giurgiu, prin care a sesizat faptul că în aceeași zi, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, două persoane i-au oferit o sumă bani, cu titlu de mită.
În urma cercetărilor efectuate s-a reținut că polițistul, aflat în serviciul de patrulare, a oprit pentru control două autoutilitare conduse de două persoane, care transportau material feros, pentru care nu dețineau documente de proveniență, context în care aceștia i-au oferit o sumă de bani pentru a nu dispune măsurile legale ce se impuneau (constatarea și sancționarea contravenției, reținerea plăcuțelor cu numerele de înmatriculare ale autoutilitarei și confiscarea mijloacelor de transport).
Activitatea infracțională a celor doi inculpați a fost înregistrată audio-video cu dispozitivul de tip BodyCam, pe care polițistul îl purta, conform dispozițiilor legale, în momentul interacțiunii cu cele două persoane.