Procurorii DNA din Craiova au sesizat instanţa de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu un ofiţer din cadrul Serviciului Rutier Olt, acuzat de trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului. Anchetatorii susţin că poliţistul a primit mită 2.000 de lei pentru a „aranja” o alcoolemie. Alţi 300 de euro ar fi ajuns în buzunarele poliţistului pentru a ajuta o persoană să obţină permisul de conducere. Şi persoana care a intermediat mita de 300 de euro a încheiat cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei.
Potrivit anchetatorilor, ofiţerul de poliţie judiciară ar fi încercat să ajute un inculpat să scape de dosarul de conducere sub influanţa alcoolului.
„În data de 31 octombrie 2021, inculpatul Paraschiv Valentin, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit suma de 2.000 lei de la o persoană cercetată pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul circulației. În schimbul banilor, inculpatul ar fi promis că va interveni pe lângă funcționari din cadrul Serviciului de Medicină Legală Olt și că îi va determina să stabilească valori ale alcoolemiei sub limita legală”, au precizat procurorii DNA.
Ulterior, acelaşi poliţist i-ar fi sugerat aceleiași persoane să găsească pe cineva de încredere care să declare în fals că a condus autoturismul.
În aprilie, anul acesta, poliţistul ar fi primit mită 300 de euro.
„În ziua de 03 aprilie 2022, inculpatul Paraschiv Valentin, în aceeași calitate, ar fi pretins și primit, prin intermediar, suma de 300 de euro de la două persoane, pentru a-și folosi presupusa influență pe care ar fi pretins că o are asupra polițiștilor examinatori din cadrul SPCRPCIV Olt, în scopul de a-i determina pe aceștia ca indiferent de rezultatele reale ale examinării, să-i asigure unuia dintre cei doi dobândirea permisului de conducere”, au mai susţinut anchetatorii.
A fost de acord cu pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare
Procurorii DNA au mai explicat că, în prezentţa avocatului, poliţistul a acceptat o pedeapsă de trei ani de închisoare cu spendare pentru faptele comise.
Celălalt inculpat din dosar, cărbatul care a intermediat şpaga de 300 de euro, a fost de acord să primsească o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.
Acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise de procurori la Tribunalul Olt.
Pe 24 octombrie, instanţa a admis acordul încheiat de procurori cu intermediarul şpăgii. În cazul poliţistului, la termenul de pe 3 noiembrie, instanţa a dispus amânarea cauzei pentru data de 12 ianuarie 2023. Amânarea a fost dispusă la cererea inculpatului.
Ofiţerul de poliţie, sub control judiciar
În octombrie, instanţa de judecată a dispus menţinerea controlului judiciar faţă de inculpat. Judecătorii au mai dispus ca inculpatul să respecte o serie de obligaţii şi i-a interzis exercitarea funcţiei de ofiţer de poliţie în cadrul Serviciului Rutier Olt, „şi, implicit, să nu mai aibă nicio competenţă în supravegherea şi asigurarea respectării legii cu privire la circulaţia pe drumurile publice şi nici în desfăşurarea de activităţi de cercetare penală”, se arată în hotărârea Tribunalului Olt.
Hotărârea instanţei nu a fost contestată de inculpat.