Judecătorii de la Tribunalul Dolj au condamnat trei bărbaţi deferiţi justiţiei pentru efectuarea de operațiuni cu produse cu efecte psihoactive. Unul dintre inculpaţi a fost condamnat la un an şi nouă luni de închisoare cu executare, iar ceilalţi doi au primit pedepse cu suspendare. Procurorii DIICOT au precizat că inculpații au cumpărat din Olanda substanțe pentru prepararea etnobotanicelor. După ce erau amestecate cu diverse produse toxice, drogurile erau vândute consumatorilor.
Potrivit anchetatorilor, substanțele au fost aduse din Olanda cu ajutorul unor firme de curierat.
”În cursul anului 2021, inculpații au efectuat, fără drept, operațiuni cu produse cunoscând că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în modalitățile punerii în vânzare, tratării şi ambalării acestora.
În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a constatat faptul că, inculpații au introdus în țară, de pe teritoriul Olandei, prin intermediul firmelor de curierat, colete în interiorul cărora se aflau disimulate substanțe active folosite la prepararea substanțelor susceptibile a avea efecte psihoactive.
Substanțele necesare pentru prepararea drogurilor erau comandate de către membrii grupului din mediul online. După ce erau amestecate cu alte produse toxice erau puse în vânzare către consumatori”, au precizat procurorii DIICOT.
Droguri ridicate de la domiciliile inculpaţilor
Pe data de 1 septembrie 2021, oamenii legii au descins la domiciliile suspecților din județele Dolj și Olt. Procurorii DIICOT au mai susţinut că au fost ridicate diverse substanțe cu efecte psihoactive.

”Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, pe raza județelor Dolj şi Olt, la locuințele inculpaților. Au fost identificate și ridicate, 430 de grame de substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, 52 de comprimate cu efect psihoactiv, precum şi alte substanţe, dispozitive și ambalaje folosite pentru prepararea şi distribuirea acestora”, au mai transmis anchetatorii.
Vânzători de etnobotanice, condamnaţi definitiv
Tot pe 1 septembrie, procurorii DIICOT au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a trei inculpați. Este vorba de trei bărbați cu vârstele cuprinse între 23 și 37 de ani. O zi mai târziu, Tribunalul Dolj a dispus arestarea inculpaților pe o perioadă de 30 de zile.
În octombrie 2021, cei trei inculpaţi au fost deferiţi justiţiei. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanţă care i-a găsit vinovaţi pe cei trei inculpaţi. Unul dintre ei a primit o pedeapsă de un an şi nouă luni de închisoare cu executare. Instanţa a amai dispus ca inculpatul să rămână în continuare în arest. Ceilalţi doi inculpaţi au fost condamnaţi la un an şi şapte luni de închisoare cu suspendare.
Hotărârea instanţei nu a fost atacată cu apel de inculpaţi şi a rămas definitivă.