15.9 C
Craiova
sâmbătă, 5 octombrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentJumătate dintre germani se opun furnizării de tancuri Leopard 2 Ucrainei

Jumătate dintre germani se opun furnizării de tancuri Leopard 2 Ucrainei

45% dintre germani se opun furnizării de tancuri Leopard 2 Ucrainei, acestea fiind considerate un vârf al tehnologiei militare a ţării, în faţa cererii exprese a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unui sondaj comandat de agenţia de presă DPA, relatează Hotnews.

Opunerea generală a populaţiei germane faţă de furnizarea unor astfel de tancuri Ucrainei este principala concluzie a sondajul publicat de institutul YouGov pe un eşantion reprezentativ de 2.075 de persoane.

Dacă aproape jumătate dintre persoanele intervievate nu sunt de acord, cealaltă jumătate este împărţită între 33% susţinători ai ideii şi 22% de indecişi.

Această divizare a populaţiei se reflectă de asemenea în cadrul coaliţiei tripartite care guvernează ţara, social-democraţii, conduşi de cancelarul Olaf Scholz, refuzând livrarea acestor tancuri, dar Verzii în special şi liberalii, deşi într-o măsură mai mică, fiind favorabili satisfacerii cererii concrete a preşedintelui Zelenski.

Sondajul arată că cea mai mare divizare se constată la social-democraţi (SPD), cu 41% oponenţi şi 40% susţinători ai unui răspuns pozitiv la această cerere.

La celălalt capăt al spectrului se află Verzii, ai căror alegători susţin în proporţie de jumătate trimiterea tancurilor, iar 25% se opun. În tabăra Partidului Liberal (FDP), 42% sunt împotrivă, iar 33% pentru.

În fine, opoziţia este mai evidentă în rândurile simpatizanţilor partidelor de extremă dreaptă, precum Alternativa pentru Germania (AfD), unde 76% se declară împotrivă şi doar 13% pentru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS