3.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljA căzut tencuiala de pe Prefectură lângă bradul din centrul Craiovei

A căzut tencuiala de pe Prefectură lângă bradul din centrul Craiovei

Un incident neplăcut, care se putea transforma într-unul grav, a avut loc luni, pe 2 ianuarie, în jurul orei 18.00, în Târgul de Crăciun Craiova, în zona bradului montat în faţa Prefecturii. Mai mulţi vizitatori ai târgului au fost martori la momentul în care bucăţi din tencuiala Prefecturii au început să cadă. Unele dintre ele au ajuns chiar lângă bradul montat în faţa instituţiei.

Câteva imagini publicate pe internet au arătat bucăţile de tencuială căzute în zona din faţă a Palatului Administrativ. Una dintre bucăţile de tencuială a ajuns chiar lângă bradul montat în Piaţa Mihai Viteazu. Asta în timp ce câţiva oameni se aflau acolo. Nicio persoană nu a fost rănită, însă exista acest pericol.

Poliţia Locală a încercuit perimetrul

Imediat după incident, Poliţia Locală spune că a acţionat. „Incidentul s-a petrecut pe 2 ianuarie, în jurui orei 18.15. Patrula Poliţiei Locale a Municipiului Craiova ce acţiona în zona respectivă a luat măsuri de asigurare a perimetrului. A fost anunţat şi administratorul clădirii. Ulterior, la faţa locului s-a deplasat şi un echipaj al I.S.U. Oltenia“, au precizat reprezentanţii Poliţiei Locale.

Prefectura Dolj a confirmat şi ea incidentul şi a transmis că marţi, 3 ianuarie, o echipă din cadrul ISU Dolj a luat toate măsurile necesare pentru ca acest tip de incidente să nu se mai repete. Ciudat este că, ţinând cont de starea proastă în care se află Palatul Administrativ, aceste măsuri nu au fost luate înainte, mai ales că Târgul de Căciun din oraşul nostru a fost plin de oameni în fiecare zi.

Ce spun Primăria Craiova şi Prefectura Dolj despre incidentul din Târgul de Crăciun

Reprezentanţii Primăriei Craiova au transmis că nu pot interveni în niciun fel fiindcă nici clădirea Prefecturii, nici trotuarul din faţa acesteia nu aparţin de primărie. Însă, prin intermediul Poliţiei Locale, primăria a transmis că „s-au luat măsurile ce se impun pentru siguranţa cetățenilor, zona respectivă fiind securizată cu garduri metalice și bandă de avertizare“.

Prefectura Dolj, instituţie pe care o priveşte în mod direct acest incident, nu s-a obosit să transmită prea repede un punct de vedere referitor la incidentul care se putea transforma într-un accident. După mai multe insistenţe, în sfârşit a venit şi răspunsul.

„Luni, 2 decembrie 2023, în jurul orei 18.29, Instituția Prefectului Dolj a fost înștiințată de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență de apelul la 112 al unui cetățean care a sesizat că se desprind bucăți de tencuială de pe clădirea Palatului Administrativ. Specialiștii de la ISU „Oltenia” s-au deplasat la sediul Prefecturii Dolj cu o autoscară, au făcut o recunoaștere în teren și au raportat că nu au constatat căderi de tencuială după sosirea la fața locului. Drept urmare, misiunea s-a încheiat fără intervenție“, a transmis Prefectura Dolj.

Pompierii au revenit pentru a elimina orice pericol

A doua zi după incident, o echipă din cadrul ISU Dolj a revenit la Palatul Administrativ . Aceasta a luat mai multe măsuri pentru a evita alte eventuale pericole. „În același timp, Instituția Prefectului Dolj, prin administratorul clădirii, a solicitat imediat sprijinul Poliției Locale pentru degajarea zonei de bucățile de tencuială și asigurarea securității. Astfel, au fost amplasate garduri metalice și benzi de delimitare-avertizare pentru a evita producerea unor incidente grave. În această dimineață (3 ianuarie n.r.), specialiștii de la ISU „Oltenia” au revenit, la solicitarea Instituției Prefectului Dolj, pentru verificarea clădirii. Doi subofițeri cu o autoscară au verificat jgheaburile și a fost dată jos tencuiala aflată în pericol să cadă. De asemenea, se va proceda la extinderea zonei securizate. Vor fi montate garduri de delimitare pe întreg trotuarul din fața instituției și din lateral, până când va fi eliminat orice pericol“, au mai spus reprezentanţii Prefecturii Dolj.

Pompierii au înlăturat, marţi, alte bucăţi de tencuială ce s-ar mai fi putut desprinde de pe Prefectură

Prefectura, nicio reparaţie de 109 ani

Este cunoscut faptul că Palatul Administrativ Dolj nu se află în cea mai bună stare. De la înfiinţare, adică în urmă cu 109 de ani, nu a avut loc nicio lucrare de raparţie la nivelul clădirii. Drept urmare, pe 21 decembrie 2022, prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu, a semnat contractul pentru elaborarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) necesară accesării fondurilor pentru realizarea obiectivului de investiții “Consolidare, reabilitare, modernizare și eficientizare energetică a clădirii Palatului Administrativ al județului Dolj, monument istoric de interes național”. Documentul respectiv are ca termen maxim pentru elaborarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie DALI) 90 de zile calendaristice.

Valoarea contractului de prestări servicii este de 819.910,00 lei cu TVA. Următorul pas după realizarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții este realizarea Proiectului Tehnic (11 luni). După aceea vor începe efectiv lucrarile de reabilitare. Aşadar, primii paşi pentru reabilitarea Prefecturii au fost făcuţi. Însă drumul nu este scurt şi va mai dura destul de mult până ce clădirea instituţiei va fi refăcută. Contractul de finanțare pentru reabilitarea cladirii Palatului Administrativ al județului Dolj a fost semnat la finalul lunii octombrie a acestui an și are o valoare de 34.829.973,13 fără TVA. Durata de implementate a proiectului este de 36 de luni. Finanțarea este asigurată din bani europeni prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Clădirea Palatului Administrativ este una dintre cele mai reprezentative clădiri din Craiova. A fost construită între anii 1907-1913 de ingineri italieni, sub coordonarea arhitectului Petre Antonescu. În cei 109 ani de existență, Palatul Administrativ nu a beneficiat vreodată de lucrări de reabilitare.

Citeşte şi: Cele mai grave accidente din Dolj, în 2022

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS