2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFisuri în barajul Atatürk după cutremure

Fisuri în barajul Atatürk după cutremure

Barajul Atatürk din sud-estul Turciei pare să fie în stare critică după ce două cutremure devastatoare de 7,5 și 7,8 pe scara Richter au avut loc relativ aproape de el.

Din Turcia vin rapoarte care spun că „există multe fisuri în baraj după cutremure puternice”. Zonele din jur au fost deja evacuate, potrivit en.rua.gr.

Experții au avertizat că barajul s-ar putea rupe în orice moment, iar devastarea rezultată ar putea afecta o suprafață de 30 de kilometri pătrați în apropierea barajului.

Barajul Atatürk este structura principală a Proiectului GAP Anatolia de Sud-Est (Proiectul Güneydou Anadolu), care își propune să utilizeze resursele de apă ale izvoarelor Tigru și Eufrat. Barajul Atatürk este al cincilea baraj ca mărime din lume în ceea ce privește volumul de construcție, fiind pe locul trei în lume în ceea ce privește producția de energie hidroelectrică.

În prezent, proiectul GAP constă din 13 baraje, dintre care 7 controlează apele râului Eufrat, iar 6 controlează apele râului Tigru.
Barajul Atatürk face parte din Mediul Eufrat, formând lacul cu același nume, al treilea ca mărime din Turcia. Suprafața rezervorului este de 817 kilometri pătrați, iar volumul estimat de apă este de 48,7 kilometri cubi.

Nivelul apei din lac a atins maximul în 1994 la 546 m deasupra nivelului mării, dar de atunci a fluctuat între 526 m deasupra nivelului mării și 537 m deasupra nivelului mării. Înălțimea maximă admisă pentru siguranța barajului este de 546 m deasupra nivelului mării, iar cea minimă pentru funcționarea hidrocentralei este de 526 m deasupra nivelului mării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS