Constantin Ionescu, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat miercuri, după cutremurul de marți cu magnitudine 5,7, că a fost urmat de 160 de replici, iar zona este monitorizată pentru a strânge informații.
„S-au înregistrat 160 de replici, majoritatea de la 1 grad până la 3,5 grade. Avem o echipă de colegi care au plecat în zona unde s-au produs cutremurele. Zona respectivă e monitorizată cu cinci stații seismice. Vom instala stații seismice în zona epicentrală, pentru a încerca să identificăm fenomenul din zona respectivă. Avem un senzor care, pe baza măsurătorilor, estimăm pagubele din zona respectivă. Vom instala și cinci stații de GPS. Facem toate aceste lucruri ca să obținem cât mai multe date pentru cercetări și ce vrem să investigăm. Accelerația maximă care s-a produs în gura respectivă e 0,1g, foarte mare”, a declarat Constantin Ionescu, directorul INFP, conform G4Media.ro.
„Magnitudinea cutremurului care s-a produs este o surpriză pentru orice seismolog”
„Aceste cutremure noi nu au același mecanism de producere ca seismele anterioare produse acolo”, au precizat reprezentanții INFP, arătând că „puterea zonei de producere de cutremure cu magnitudini mari este limitată”.
„Magnitudinea cutremurului care s-a produs (în județul Gorj) este o surpriză pentru orice seismolog”, a spus Mircea Radulian, director științific al INFP.
Este a doua ieșire, în cursul acestei zile, a reprezentanților INFP, care au făcut și dimineață precizări despre cele două cutremure produse luni și marți în județul Gorj, ei arătând că în localități din zona epicentrală a seismului de luni intensitatea a fost de peste 7 grade.