0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFost primar, la a treia condamnare cu executare

Fost primar, la a treia condamnare cu executare

Curtea de Apel Craiova a condamnat la cinci ani şi zece luni de închisoare un fost primar al oraşului Baia de Aramă, Mehedinţi, deferit justiţiei pentru fapte de corupţie. În acelaşi dosar, trei inculpaţi, au primit pedepse cu suspendare. Faţă de alţi patru inculpaţi, instanţa a dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescripţiei faptelor. Un alt inculpat a decedat în cursul judecăţii. Fostul primar a fost acuzat că a obţinut de la APIA, în baza unor documente false, aproximativ 5 milioane de lei.

Procurorii DNA anunţau, în iulie 2016, trimiterea în judecată a nou inculpaţi acuzaţi de comiterea unor infracţiuni de corupţie. Au fost deferiţi justiţiei primarul oraşului Baia de Aramă la data faptelor, un medic veterinar, cinci cosilieri APIA, un viceprimar şi administratorul unei societăţi comerciale.

Anchetatorii au susţinut că, ani la rând, primarul a obţinut în mod fraudulos fonduri APIA.

„În perioada 2009 – 2014, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a formulat la APIA cereri de sprijin pe suprafață folosind documente false sau inexacte, pe baza cărora a obținut subvenții din fondurile Uniunii Europene și din bugetul consolidat al statului, în sumă totală de 4.659.916 lei.

De asemenea, în perioada 2011-2014, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael, acționând în aceeași manieră, a obținut în mod nejustificat subvenții pe cap de animal/ovine în condițiile în care nu a avut efectiv numărul de animale pentru care a solicitat sprijinul”, au susţinut procurorii.

Fraude cu ajutorul unor angajaţi APIA

Anchetatorii au mai precizat că fostul edil a fost sprijinit de ceilalţi inculpaţi.

„În derularea activității infracționale, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a beneficiat de ajutorul inculpatei Bălănescu Domnica, care, în calitate de medic veterinar, a eliberat mai multe adeverințe în conținutul cărora se atesta în mod mincinos că inculpatul deținea un efectiv de animale cu mult mai mare decât cel existent în realitate, documente ce au fost luate în seamă la stabilirea deciziilor de plată”, au mai precizat anchetatorii.

Inspectorii APIA au fost acuzaţi că, cu ocazia controalelor de pe teren, au atestat în mod fals că animale pentru care a fost solicitat sprijin existau în realitate.

De asemenea, viceerimarul comunei Zăvoi, județul Caraș Severin, împreună cu administratorul unei societăţi comerciale, au semnat mai multe documente ce priveau lucrări de întreținere efectuate pe un teren arendat de fostul primar. Şi asta deşi lucrările respective nu au fost executate.

Fostul primar, condamnat cu executare

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Mehedinţi în iulie 2016. După patru ani, în iulie 2020, instanţa a dat o sentinţă în acest dosar. Fostul primar a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare. Medicul veterinar a primit o pedeapsă de 4 ani şi 5 luni de închisoare. Alţi doi inculpaţi au fost condamnaţi cu executare, iar alţi cinci cu suspendare. Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel de inculpaţi la Curtea de Apel Craiova. Marţi, pe 28 martie, judecătorii craioveni au dat o sentinţă definitivă în acest dosar.

Fostul primar a fost condamnat la 5 ani şi 10 luni de închisoare. Medicul veterinar a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Doi dintre angajaţii APIA la data faptelor au primit pedepse cu suspendare. Faţă de alţi patru inculpaţi, instanţa a dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescripţiei faptelor. Un alt inculpat a decedat în cursul judecăţii.

Instanţa a majorat cuantumul daunelor materiale la care fostul edil a fost obligat să le achite APIA la suma de 5.266.516 lei. Mediul veterinar trebuie să achite APIA 4.357.586 lei.

Condamnat în alt două dosare

În octombrie 2021, fostul dimar din baia de Aramă a fost condamnat definitiv la patru ani şi patru luni de închisoare într-un alt dosar de corupţie. Sentinţa a fost dată de Curtea de Apel Craiova.

În iulie 2019, fostul primar din Baia de Aramă a fost condamnat definitiv într-un alt dosar. Anchetatorii au reţinut că primarul a dispus ilegal tăierea unei păduri. În acest dosar, inculpatul a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare.

În prezent, acelaşi inculpat este judecat într-un dosar de omor. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS