11.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEvenimentParchetul European: Trei inculpaţi, puşi sub acuzare pentru fraudă privind o pensiune agroturistică

Parchetul European: Trei inculpaţi, puşi sub acuzare pentru fraudă privind o pensiune agroturistică

Parchetul European anunţă, marţi, că două persoane şi o firmă au fost puse sub acuzare pentru fraudă în legătură cu construcţia unei pensiuni agroturistice în localitatea Colibiţa, judeţul Bistriţa. Cu documente care atestau lcururi nereale, cei bănuiţi ar fi fost obţinuţi peste 180.000 de euro din fonduri europene.

”La 19 mai 2023, Parchetul European (EPPO) a sesizat Tribunalul Bucureşti, în România, cu privire la o cauză penală în care două persoane fizice şi o societate comercială au fost puse sub acuzare pentru fraudă în legătură cu construcţia unei pensiuni agroturistice.

Acuzaţiile aduse inculpaţilor se referă la construirea unei pensiuni agroturistice în comuna Colibiţa, judeţul Bistriţa, din România, care a beneficiat de fonduri europene nerambursabile, acordate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) din România”, anunţă, marţi, Parchetul European, într-un comunicat de presă, potrivit news.ro.

Reprezentantul societăţii de agroturism a depus la AFIR o cerere de finanţare care conţinea declaraţii false

Sursa citată a precizat că, în luna august 2018, reprezentantul societăţii de agroturism a depus la AFIR o cerere de finanţare care conţinea declaraţii false.

”Aceste declaraţii atestau faptul că reprezentantul societăţii care beneficia de fonduri, care a acţionat şi în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, a respectat normele privind evitarea conflictelor de interese şi procedura de achiziţie. În realitate, potrivit acuzaţiilor, procedura de achiziţie pentru construcţia pensiunii a fost trucată, astfel încât contractul să fie atribuit societăţii de construcţii care fusese selectată anterior.

Acest lucru a fost făcut de comun acord cu „administratorul de facto” al societăţii căreia i-a fost atribuit contractul de construcţie a pensiunii. Acesta este acuzat de complicitate”, a mai transmis Parchetul European.

Licitaţia a fost organizată de beneficiarul finanţării în numele unui intermediar

Potrivit instituţiei, probele au arătat că licitaţia a fost organizată de beneficiarul finanţării în numele unui intermediar, pentru a ascunde existenţa unui conflict de interese şi pentru a da impresia că a fost urmată procedura corectă.

”Inculpaţii sunt acuzaţi de obţinerea pe nedrept a 829 387,22 RON (aproximativ 182 000 EUR) din fonduri europene nerambursabile în perioada octombrie 2018 – august 2022. Pentru recuperarea prejudiciilor aduse bugetului UE, EPPO a pus sechestru pe bunuri imobile aparţinând inculpaţilor”, a mai transmis instituţia.

AFIR s-a constituit parte civilă în proces, pentru a fi rambursată pentru suma totală plătită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS