Instanţele au dispus numirea în funcția de director general adjunct în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială (DGAS) Craiova a Ioanei Stoian, fost director executiv adjunct. Judecătorii au constatat că procedura de examen desfaşurată pentru ocuparea funcţiei de director general adjunct a fost nelegală. Instanţa a constatat că, pentru două situaţii identice, conducerea DGAS Craiova a apelat la proceduri diferite. Când nu s-au înscris mai mulţi candidaţi pentru funcţia de conducere, a organizat un examen. În cazul unei funcţii de execuţie, ocupată de Ioana Stoian după ce nu a promovat examenul cu pricina, nu a mai organizat examen. Instanţa a obligat DGAS Craiova să achite reclamantei diferenţa dintre salariul încasat pentru funcţia de execuţie şi cel pentru funcţia de conducere.
Potrivit hotărârii instanţei, totul a început în primăvara anului 2022. Atunci, DGAS Craiova a fost reorganizată în baza HCL 45/2022. Cu acestă ocazie au fost desfiinţate mai multe posturi, printre care şi două de director executiv adjunct. Unul era ocupat la acea vreme de Ioana Stoian. În schimb, a fost înfiinţat un singur post de director general adjunct. Problemele au apărut tocmai cu procedura de ocupare a acestui post de conducere.
În acţiunea formulată în instanţă se arată că, în martie 2022, DGAS Craiova a organizat un examen pentru ocuparea postului de director general adjunct. Ioana Stoian s-a înscris, însă nu a promovat examenul. Ulterior, a constatat că a fost singurul candidat înscris la examen. A cerut conducerii ca, potrivit legii, să fie numită pe postul de conducere.
Numită pe un post de execuţie, fără examen
Mai departe, cererea formulată i-a fost respinsă. Motivul a fost că a fost adresată Presedintelui Comisiei de examen si nu Comisiei pentru solutionarea contestatiilor.
O altă contestaţie a fost respinsă cu menţiunea ca nu s-a contestat notarea de la proba scrisă.
Pentru că nu a existat nici un candidat care să fie declarat admis la examen, instituţia i-a solicitat Ioanei Stoian să comunice opţiunea pentru numirea în una din funcţiile vacante. Ulterior, a fost numită pe o funcţie de inspector, fără organizarea unui examen.
În acţiunea formulată în instanţă, Ioana Stoian a susţinut că Direcţia a încălcat legea.
„Procedând în maniera arătată s-a acționat total în afara legii, conducerea Direcției refuzând numirea în noua funcție publică de conducere, cu încălcarea dispozițiilor art.518 alin.(3) din O.U.G. nr.57/2019 , deși îndeplineam condițiile impuse, prin modul în care s-a acționat fiind nevoită ”să optez” pentru o funcție publică inferioară. Conform dispozițiilor legale sus enunțate, aceasta avea dreptul, iar instituția publică avea obligația de a o numi în funcția publică fără examen, postul nou înființat fiind corespunzător cu cel care a fost desființat prin această reorganizare a instituției”, se arată în hotărârea instanţei.
Două situaţii identice, două proceduri diferite
În schimb, conducerea DGAS Craiova a susţinut că actele administrative a căror anulare a fost cerută au fost emise cu respectarea prevederilor legale. De asemenea, desfăşurarea examenului ca urmare a reorganizării „nu s-a produs cu încălcarea prevederilor legale”.
Instanţa a reţinut că procedura de examen a fost nelegală.
„În cadrul aceluiaşi regulament, pentru două situaţii identice, s-au prevazut proceduri diferite. Când nu s-au înscris mai mulţi candidaţi pentru funcţia de conducere, se organizează examen, spre deosebire de situaţia funcţiei de execuţie, când există un singur candidat, nu se mai organizează examen, acesta fiind numit direct pe acea funcţie.
Din acest punct de vedere, se apreciază că întreaga procedură de examen desfăşurată pentru ocuparea funcţiei de conducere nou înfiinţată este nelegală, în condiţiile existenţei unui singur candidat pentru aceasta”, a reţinut instanţa.
Acţiunea reclamantei, admisă de instanţă
În iunie 2022, Ioana Stoian a formulat o acţiune în instanţă împotriva DGAS Craiova şi a directorului instituţiei. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Ulterior, dosarul a ajuns la Tribunalul Mehedinţi, în urma unei cereri de strămutare formulată de reclamantă.
În decembrie, anul trecut, instanţa i-a admis acţiunea şi a dispus anularea examenului.
„Instanţa va dispune anularea actelor efectuate în cadrul procedurii de desfăşurare a probei scrise pentru ocuparea funcţiei de director general adjunct, gradul II, care nu trebuia să se desfaşoare, urmând să se emită actul administrativ de numire a reclamantei în această funcţie. Se va admite cererea privind anularea deciziei nr.830/31.03.2022 a Directorului General al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Craiova, întrucat procedura de numire pe funcţia de execuţie nu trebuia să se desfăşoare în cazul reclamantei, ea trebuind să fie numită direct pe funcţia de conducere nou înfiinţată”, a dispus instanţa.
Recurs respins de Curtea de Apel Timişoara
Tribunalul Mehedinţi a mai dispus ca DGAS să achite reclamantei diferenţa dintre salariul pentru funcţia de conducere şi cel pentru funcţia de execuţie.
Hotărârea instanţei a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Timişoara. În luna mai, instanţa a respins acţiunea DGAS Craiova şi a directorului instituţiei, Cosmin Gagiu. Instituţia trebuie să achite şi chetuielile de judecată, în valoare totală de 5.500 de lei. Hotărârea Curţii de Apel Timişoara este definitivă.
Citeşte şi: Bărbat ucis de propriul fiu, cu un topor