Garda de Coastă algeriană ar fi împuşcat mortal doi turişti care îşi petreceau vacanţa în Maroc. Cei doi au ajuns în apele algeriene cu ski jet-urile, relatează BBC.
Aceştia făceau parte dintr-un grup de patru persoane de naţionalitate francezo-marocană care au pornit cu ski jet-urile din staţiunea Saidia din Maroc.
Un alt treilea membru al grupului a fost arestat de Garda de Coastă care patrulează graniţa dintre cele două state, aflată în apropiere.
Tragedia a provocat furie în Maroc, după ce un pescar a publicat imagini video cu un trup neînsufleţit plutind în mare.
Graniţa dintre Algeria şi Maroc a fost închisă în 1994 din motive de securitate. Militanţi islamişti au pus o bombă la un hotel din oraşul istoric Marrakesh din Maroc. Alegerul a întrerupt legărurile în urmă cu doi ani, acuzând Marocul de acţiuni ostile – acuzaţie respinsă de Rabat.
Unul dintre turiști a scăpat ca prin minune
Mohamed Kissi a fost singurul din grupul de patru care a reuşit să ajungă înapoi în Maroc.
”Ne-am rătăcit, dar am continuat să mergem până am ajuns în Algeria”, a declarat Kissi, al cărui frate, Bilal, a fost ucis.
”Ştiam că suntem în Algeria pentru că o barcă gonflabilă neagră, algeriană, a venit spre noi” şi cei aflaţi la bord ”au tras asupra noastră. Slavă Domnului eu nu am fost împuşcat, dar i-au ucis pe fratele şi pe prietenul meu. L-au arestat pe celălalt prieten. Cinci gloanţe i-au lovit pe fratele şi pe prietenul meu. Celălalt prieten a fost atins de un glonţ”, a povestit turistul.
Bărbatul a fost găsit într-un final de marina marocană şi dus înapoi în Saidia.
Abdelali Merchouer este cel de-al doilea bărbat ucis.
Tensiuni între Alger și Maroc
Bărbatul arestat de Garda de Coastă algeriană, Smail Snabe, ar fi apărut miercuri în faţa unui procuror, dar nu au fost oferite detalii.
Un purtător de cuvânt al guvernului marocan a refuzat să comenteze împuşcarea, declarând pentru AFP că este ”o chestiune judiciară”.
Algeria nu a comentat deocamdată incidentul.
Cele două naţiuni au un lung istoric de tensiuni, întrucât îşi dispută Sahara de vest.
Ele au o graniţă de aproape 2.000 de kilometri lungime, care a fost o sursă de tensiune de la independenţa faţă de regimul colonial francez.
Citește și: Craiova: Continuă ridicarea autovehiculelor abandonate pe domeniul public