Curtea de Apel Craiova a dispus ca două inculpate, o consilieră APIA şi directoarea unei sucursale bancare la data faptelor, să achite APIA aproape 300.000 de lei, bani obţinuţi în numele unor fermieri. În aprilie, Tribunalul Mehedinţi a dispus încetarea procesului penal faţă de două inculpate. Motivul a fost acela că faptele s-au prescris între timp. Procurorii DNA au susţinut că angajata APIA ar fi prejudiciat instituţia cu aproape 300.000 de lei. Conturile au fost deschise de cealaltă inculpată din dosar, directoarea unei sucursale bancare, au mai precizat anchetatorii.
Procurorii DNA din Craiova anunţau, în decembrie 2021, trimiterea în judecată a două inculpate. Este vorba de o consilieră de la APIA Baia de Aramă şi de directoarea unei sucursale bancare, la data faptelor. Potrivit anchetatorilor, faptele ar fi fost comise între anii 2012-2014.
„În perioada 2012 – 2014, inculpata M.V., în calitatea menționată mai sus, ar fi depus în numele a cinci fermieri (fără cunoștința acestora), la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), mai multe documente în care erau consemnate date false, inexacte și incomplete, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică. În cazul a trei dintre aceștia, inculpata M.V. ar fi introdus date informatice false în sistemul informatic ce deservea APIA, în scopul emiterii de către această instituție a deciziilor și ordinelor de plată, a dirijării sumelor de bani astfel obținute, în conturile bancare deschise pe numele acestora cu ajutorul celeilalte inculpate”, au precizat anchetatorii.
A obţinut bani în numele unor fermieri
Procurorii DNA au mai susţinut că angajata APIA a obţinut aproape 300.000 de lei în numele fermierilor.
„Ulterior, inculpata M.V. ar fi intrat în posesia cardurilor bancare emise, fără drept, pe numele celor trei fermieri pe care le-ar fi utilizat în folosul propriu, pentru plăți la comercianți și retrageri de numerar, de la ATM. Prin aceste demersuri, inculpata M.V. ar fi intrat în posesia sumei totale de 272.258 lei, reprezentând fonduri nerambursabile ce li se cuveneau celor cinci fermieri”, au mai precizat procurorii DNA.
Aceştia din urmă au mai susţinut că APIA s-a constituit parte civilă în dosar, dar şi că au fost dispuse măsuri asigurătorii față de cele două inculpate.
Acuzate de fraudarea APIA, obligate să achite prejudiciul
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Mehedinţi, instanţă care s-a pronunţat pe 18 aprilie. Judecătorii au constatat că faptele s-au prescris între timp şi au dispus încetarea procesului penal. Inculpatele au fost acuzate de folosirea de documente false pentru obținerea de fonduri europene, fals intelectual şi fals informatic.
În schimb, instanţa a menţinut sechestrul pus pe bunurile inculpatei care a obţinut ilegal banii de la APIA. Din suma de 272.257 lei, inculpata a achitat suma de 48.648 lei. Judecătorii au respins acţiunea civilă formulată de APIA faţă de cealaltă inculpată din dosar.
Hotărârea Tribunalului Mehedinţi a fost atacată cu apel de APIA şi procurori la Curtea de Apel Craiova. Vineri, pe 20 octombrie, instanţa a admis apelurile şi au dispus ca şi cealaltă inculpată din dosar să achite parte din prejudiciul adus APIA. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.