19.5 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFaptele privind grupul infracţional de la Primăria Caracal s-au prescris

Faptele privind grupul infracţional de la Primăria Caracal s-au prescris

Curtea de Apel Craiova a dispus încetarea procesului penal faţă de inculpaţii dintr-un dosar privind un grup infracţional organizat care ar fi „operat” în cadrul Primăriei Caracal, Olt, între anii 2009-2012. Motivul a fost că faptele comise de inculpaţi, printre care s-au numărat un fost primar al municipiului Caracal, funcţionari şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, s-au prescris între timp. Iniţial, la Tribunalul Olt, inculpaţii au primit pedepse cuprinse între un an de închisoare cu suspendare şi cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare. Procurorii DNA au susţinut că membrii grupului infracţional, condus de un fost primar şi de directorul economic, au păgubit bugetul Primăriei Caracal cu aproximativ 5 milioane de lei.

Procurorii DNA anunţau, în august 2017, trimiterea în judecată a 24 de inculpaţi, printre care s-a numărat şase societăţi comerciale. Anchetatorii au suţinut că gruparea infracţională a funcţionat între anii 2009-2012.

„În perioada 2009 – 2012, la nivelul Primăriei Municipiului Caracal și-a desfășurat activitatea un grup infracțional organizat care a avut drept scop obținerea, de către membrii săi și persoane apropiate acestora, de sume de bani necuvenite, în principal direct din încasările instituției publice, în condiții nelegale, prin folosirea de documente care nu atestau operațiuni comerciale reale. Prejudiciul cauzat bugetului Unității Administrativ Teritoriale a Municipiului Caracal este de 5.009.500 lei.

Din grupul infracțional organizat au făcut parte inculpatul Anghel Gheorghe, primarul municipiului Caracal și inculpata Tudor Maria, directorul economic al instituției, care au deținut și calitatea de inițiatori și coordonatori ai grupului, precum și funcționari publici aflați în subordinea acestora și reprezentanți ai unor societăți comerciale, care au acționat coordonat pentru obținerea de foloase ilicite”, au precizat procurorii.

Cum ar fi fost sustraşi banii

În rechizitoriul întocmit, procurorii au susţinut că primarul şi directorul economic ar fi făcut plăţi nelegale către mai multe firme.
„În concret, în perioada menționată anterior, inculpații Anghel Gheorghe și Tudor Maria au dispus eliberarea de sume de bani direct din casierie și au semnat ordine de plată în favoarea mai multor societăți comerciale, fără ca aceste plăți să fie în vreun fel justificate de angajamente legale din care să rezulte obligații de plată în sarcina Primăriei Caracal, fără să existe dovada efectivă a recepționării bunurilor plătite și folosirea acestora în interesul instituției, fără să rezulte necesitatea obiectivă a efectuării unor astfel de achiziții și fără ca aceste operațiuni financiare să fie supuse controlului financiar preventiv”, au mai precizat anchetatorii. Ulterior, la grupul infracțional organizat ar fi aderat reprezentanți ai unor firme și funcționari publici din cadrul primăriei.

23 de inculpaţi, condamnaţi la Tribunalul Olt

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Olt pe 27 iulie 2017. Instanţa s-a pronunţat după trei ani, în august 2020. Fostul edil şi directorul economic au primit cele mai mari pedepse, de 5 ani şi 6 luni, respectiv 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Ceilalţi inculpaţi au primit pedepse cuprinse între un an de închisoare cu suspendare şi 4 ani şi 6 luni cu executare.

Instanţa a dispus încetarea procesului faţă de un inculpat din dosar, care a decedat între timp. Societăţile comerciale inculpate în acest dosar au primit amenzi penale cuprinse între 15.000 şi 300.000 de lei. Judecătorii au constatat că a fost recuperată suma de 73.471 lei din prejudiciul total. Inculpaţii au fost obligaţi să achite Primăriei Caracal suma de 4.935.978 lei.

Toate faptele s-au prescris

Hotărârea Tribunalului Olt a fost atacată cu apel de inculpaţi şi procurori la Curtea de Apel Craiova. Pe 9 februarie, anul acesta, instanţa a dispus încetarea procesului penal faţă de toţi inculpaţii din dosar. Motivul a fost că faptele s-au prescris între timp. Faţă de un alt inculpat s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a decesului acestuia. Instanţa a constatat că două dintre firmele inculpate în dosar au fost radiate. Curtea de Apel Craiova a mai dispus menţinerea sechestrului pus încă din 2014 pe bunurile a zece dintre inculpaţi. Este vorba de diverse terenuri, imobile, anexe şi autoturisme. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

Citeşte şi: Agresor sexual, în arest preventiv pentru încă 30 de zile

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS