Procurorii au dispus trimiterea în judecată a trei doljeni, unul din Horezu Poenari şi doi din Zăval, acuzaţi de omor calificat şi tâlhărie calificată. Potrivit anchetatorilor, în noaptea de 5 spre 6 noiembrie 2023, cei trei doljeni au intrat în vila omului de afaceri sibian Adrian Kreiner, unde au legat şi bătut victima. Bărbatul a decedat pe 7 noiembrie din cauza leziunilor suferite. Doi dintre inculpaţi au fost deferiţi justiţiei în stare de arest preventiv, iar al treilea este căutat de oamenii legii.
Potrivit oamenilor legii, cei trei suspecţi au torturat victima şi au ameninţat-o pe fiica bărbatului.
„În locuință, victima a fost legată de mâini și de picioare, în mod solidar în poziție de barcă, astfel încât orice mișcare a oricărui membru să antreneze după sine autostrângerea, după care este lăsată la sol în modul „legăturii de tip Arbatachar”. Acest este un mod de legare a victimei în care șocul traumatic se instalează rapid prin întreruperea fluxului sanguin care conduce la paralizie. Legătura Arbatachar este o formă de tortură unde durerea este extremă, folosită pentru a determina victima să dezvăluie locul în care depozitează banii sau obiecte de valoare.
La plecarea din locuință, după comiterea faptei, suspecții au acoperit corpul și capul victimei cu pătura de pe canapeaua unde dormise aceasta. În timpul activității infracționale, suspecții au fost surprinși de fiica victimei, aflată la etajul locuinței. Doi dintre cei trei bărbați au urcat unde se afla fiica victimei și, sub amenințarea unui pistol, i-au solicitat acesteia, în limba engleză, să spună locul în care tatăl său ascunde banii”, au precizat poliţiştii.
Au furat ceasurile victimei
Poliţiştii au mai susţinut că atacatorii nu au reuşit să găsească sume mari de bani. Au obţinut de la fiica victimei doar 40 de euro şi 100 de lei. În schimb, au luat mai multe ceasuri de valoare.
„După ce le-a dat atacatorilor banii pe care aceasta îi avea în portofel (40 de euro și aproximativ 100 de lei), a fost amenințată cu pistolul de către unul din atacatori, întrebând-o de mai multe ori unde sunt banii. În acest timp, celălalt atacator, observând în interiorul dressingului mai multe ceasuri de valoare ce se aflau la vedere, le-a luat si le-a introdus într-o geantă, scotocind și prin sertarele din dormitor. Suspecții au părăsit locuința și curtea victimei, în fugă, prin grilajul dislocat al gardului”, au mai precizat oamenii legii. Atacul a fost anunţat de soţia victimei la ora 03.01. Omul de afaceri rănit a fost transportat la spital, însă nu a putut fi salvat de medici.
Doljenii au fugit din ţară după comiterea faptelor
Ulterior, procurorii Parchetului de pe lână Tribunalul Sibiu au cerut arestarea în lipsă a celor trei suspecţi. Este vorba de trei doljeni, unul din Horezu Poenari şi doi din Zăval, suspectaţi de uciderea omului de afaceri. Pe 19 noiembrie, Tribunalul Sibiu a emis mandate de arestare în lipsă pe numele inculpaţilor. Aceştia sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de omor calificat și tâlhărie calificată.
În baza mandatelor de arestare emise de instanţă, Poliţia Română i-a dat în urmărire pe suspecţi. Ulterior, doi dintre suspecţi au fost identificaţi În Scoţia, respectiv Irlanda de Nord. Este vorba de Laurențiu Ghiță și Marian Cristian Minae. Primul a fost extrădat la sfârşitul lunii decembrie 2023. Marian Cristian Minae a fost adus în ţară la sfârşitul lunii aprilie. Autoritățile nu au reușit până acum să-l prindă pe al treilea suspect, Costinel Cosmin Zuleam.
Trei doljeni, judecaţi pentru uciderea omului de afaceri
Pe data de 3 iunie, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Sibiu şi urmează să intre în procedură de cameră preliminară. Între timp, pe 22 mai, procurorii au cerut şi obţinut prelungirea mandatelor de arestare emise pe numele inculpaţilor aduşi în ţară. Măsura preventivă a fost prelungită până pe data de 29 iunie, inclusiv. Hotărârea instanţei a fost contestată de inculpaţi la Curtea de Apel Alba Iulia.
Săptămâna trecută, pe 30 mai, judecătorii le-au respins contestaţiile ca nefondate. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă.