Atacurile asupra ofițerilor de poliție, bisericilor și sinagogilor din republica rusă Daghestan, Caucazul de Nord, au provocat moartea multor persoane. Cifra de 15 polițiști uciși a fost dată de liderul republican al Daghestanului, Serghei Melikov, potrivit BBC.Luni, marţi şi miercuri au fost decretate zile de doliu în regiune.
Oamenii înarmați au vizat orașele Derbent și Makhachkala la festivalul ortodox de Rusalii.
Printre morți se numără cel puțin 15 polițiști, un preot și un agent de securitate. Șase dintre atacatori sunt morți, iar poliția îi caută pe ceilalții.
Atacatorii nu au fost identificați, dar Daghestanul a fost în trecut scena unor atacuri islamiste.
Două biserici și două sinagogi au fost vizate în atacurile de duminică. Un preot al Bisericii Ortodoxe a fost ucis în Makhachkala, cel mai mare oraș al Daghestanului.
Lăcaşurile de cult au fost incendiate
Imaginile postate pe rețelele de socializare arată oameni care poartă haine închise la culoare trăgând în mașini de poliție, înainte ca un convoi de vehicule de la serviciile de urgență să ajungă la fața locului.
În Derbent – căminul unei vechi comunități evreiești – oamenii înarmați au atacat o sinagogă și o biserică, care au fost apoi incendiate.
Un canal neoficial al aplicației de mesagerie Telegram, Mash, a spus că bărbații înarmați au fost baricadați într-o clădire din Derbent.
O mașină de poliție a fost atacată în satul Sergokal.
Poliția l-a reținut pe Magomed Omarov, șeful districtului Sergokalinsky de lângă Makhachkala, în urma unor informații potrivit cărora doi dintre fiii săi s-au numărat printre cei care au comis atacurile de duminică.
Rusia, ținta atacurilor teroriste ale fundamentaliștilor islamici?
Daghestanul, una dintre cele mai sărace părți ale Rusiei, este o republică predominant musulmană.
Între 2007 și 2017, o organizație jihadistă numită Emiratul Caucazului, iar mai târziu Emiratul Islamic al Caucazului, a organizat atacuri în Daghestan și în republicile ruse vecine Cecenia, Ingușeția și Kabardino-Balkaria.
În urma atacului asupra sediului Primăriei Crocus de lângă Moscova, în martie, autoritățile au arătat cu degetul vina asupra Ucrainei și Occidentului, deși gruparea Stat Islamic a susținut acest lucru.
Pe atunci, președintele Vladimir Putin a insistat că „Rusia nu poate fi ținta atacurilor teroriste ale fundamentaliștilor islamici”, deoarece „demonstrează un exemplu unic de armonie interreligioasă și unitate interreligioasă și interetnică”.
Și totuși, în urmă cu trei luni, serviciul de securitate internă al Rusiei, FSB, a raportat că a zădărnicit un complot al IS de a ataca o sinagogă din Moscova.
De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, rușii au fost făcuți să creadă că principalii lor adversari sunt Ucraina și „Occidentul colectiv”.
Citește și: Caniculă în aproape jumătate din țară