33.1 C
Craiova
duminică, 30 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDosar de sute de fapte de luare de mită, restituit procurorilor DNA

Dosar de sute de fapte de luare de mită, restituit procurorilor DNA

Instanţele au dispus restituirea procurorilor DNA a dosarului în care un medic de familie din Dolj a fost acuzat de comiterea a sute de fapte de luare de mită şi fals informatic. Infracţiunile ar fi fost comise în timpul pandemiei de COVID-19. Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022, medicul ar fi primit mită de la 926 de persoane. În schimbul mitei, inculpata ar fi eliberat adeverinţe false de vaccinare împotriva COVID-19. Alături de medicul de familie au fost deferiţi justiţiei alţi doi inculpaţi.

Potrivit anchetatorlor, faptele au fost comise de inculpată începând cu octombrie 2021.

„În perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022, inculpata V.V., în calitate de medic de familie, autorizat să efectueze și activitatea de vaccinare anti COVID-19, beneficiind de ajutorul mai multor persoane, printre care și cele două cercetate în prezenta cauză, ar fi pretins și primit mai multe sume de bani, de la un număr de 926 persoane cărora le-a facilitat obținerea adeverințelor de vaccinare anti Covid 19/certificat de vaccinare anticovid, fără ca acestea să se fi vaccinat efectiv.

Din banii pretinși de intermediari de la fiecare din cele 926 persoane, suma de 200 lei/persoană (în total 185.200 lei) i-ar fi revenit medicului V.V., care ar fi procedat la înscrierea persoanelor respective în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) și la eliberarea adeverințelor care atestau în mod fals că acestea erau vaccinate împotriva COVID-19″, au precizat anchetatorii.

A obţinut bani de la CAS Dolj pentru persoanele vaccinate fictiv

Procurorii DNA au mai explicat că femeia a primit de la CAS Dolj aproape 40.000 de lei pentru cele aproape 1.000 de persoane vaccinate fictiv.
„În afară de banii primiți în modalitatea de mai sus, inculpata ar fi solicitat și ar fi obținut de la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, contravaloarea „administrării” vaccinului în cazul celor 926 persoane, primind de la instituția respectivă suma totală de 37.720 lei”, au mai precizat procurorii. În plus, medicul ar fi obţinut tichete de masă alocate pacienților conform OMS nr. 1863/2021. Dintre acestea, 950 de bonuri de masă, în valoare de 19.000 de lei, ar fi ajuns la unul dintre intermediari.

Patru inculpați și-au recunoscut faptele

Anchetatorii au încheiat acorduri de reconoaştere a vinovăţiei cu patru complici ai medicului de familie. Inculpaţii au acceptat să fie condamnaţi la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru infracţiunile comise. Pedepsele sunt cu suspendare. În iunie 2022, acordurile au fost înaintate judecătorilor de la Tribunalul Dolj. În septembrie, instanţa a admis două dintre acorduri, iar alte două au fost respinse. Au fost respinse acordurile încheiate de procurori cu inculpaţii care au intermediat cele mai multe şpăgi. Cei doi inculpaţi cărora le-au fost respinse acordurile au fost deferiţi justiţiei alături de medicul de familie.

Dosarul se întoarce pe masa procurorilor DNA

Cei trei inculpați au fost trimiși în judecată în februarie 2023. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj și a intrat în procedură de cameră preliminară. În iulie 2023, judecătorul de cameră preliminară a constatat că cele 926 de fapte de luare de mită și fals informatic nu au fost descrise suficient. Dosarul s-a întors la DNA, iar după ce procurorii au remediat problemele indicate de instanță, a reintrat în procedura de cameră preliminară.

La sfârşitul lunii februarie, anul acesta, Tribunalul Dolj a dispus restituirea cauzei către DNA – Serviciul Teritorial Craiova. Hotărârea instanţei a fost contestată de procurorii DNA şi de inculpată la Curtea de Apel Craiova. Pe 17 iunie, instanţa a respins contestaţiile ca nefondate. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă, aşa că dosarul se întoarce la DNA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS