25.6 C
Craiova
duminică, 7 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovean implicat într-o tentativă de omor în Italia, căutat de autorităţi

Craiovean implicat într-o tentativă de omor în Italia, căutat de autorităţi

Poliţia Română a pus pe lista „Most wanted” un craiovean de 38 de ani, condamnat la 14 ani şi 8 luni de închisoare pentru complicitate tentativă de omor. Potrivit procurorilor DIICOT, craioveanul a fost implicat într-o tentativă de asasinat, în localitatea Rivoltella (Brescia, Italia), împreună cu alţi trei bărbaţi. Victima a fost un bărbat din Timişoara, care a supravieţuit atacului. Un alt inculpat din dosar este pe lista „Most wanted”. Acesta a fost condamnat la 24 de ani de închisoare pentru complicitate la tentativă de omor şi alte infracţiuni.

Procurorii DIICOT au explicat că totul a început după ce un timişoarean care locuia în Italia a refuzat să investească un milion de euro într-o afacere cu droguri. Ulterior, cel care i-a făcut propunerea, un alt timişorean, a hotărât să se răzbune.

„În cursul anului 2014, pe fondul refuzului persoanei vătămate de a se asocia în activitatea infracțională cu unul dintre inculpați, respectiv de a investi suma de un milion euro într-o afacere cu cocaină, acesta, din răzbunare, a inițiat constituirea un grup infracțional organizat în vederea suprimării vieții persoanei vătămate. În cadrul grupului infracțional organizat, alcătuit din patru inculpaţi care au acţionat pe teritoriul Italiei, fiecare dintre membri au avut sarcini precise și au acționat în mod coordonat și premeditat în vederea suprimării vieții persoanei vătămate.
Astfel, liderul grupului a procurat o armă letală (pistol), un alt membru al grupului l-a racolat pe inculpatul care a acceptat să adere la grupul infracțional organizat și să o ucidă, în schimbul unui autoturism de lux, pe persoana vătămată. Acesta a fost instruit de liderul grupului să folosească pistolul”, au precizat anchetatorii.

Victima a fost împuşcată de patru ori

„Cei trei membri care au stat la baza grupului infracțional organizat s-au deplasat în localitatea Rivoltella din Desenzano del Garda (Brescia-Italia), unde au identificat imobilul în care locuia persoana vătămată și i-au studiat obiceiurile pentru a identifica momentul oportun punerii în aplicare a planului de a-i suprima viața. La data de 18.03.2014, în jurul orelor 12:20-12:30, cei patru s-au deplasat în apropierea locuinţei persoanei vătămate, unul dintre ei executând patru focuri de armă în direcția pieptului acesteia”, ai mai explicat procurorii. Victima a fost internată în spitalul din Brescia, in perioada 18 -21 martie 2014. Pe 20 martie, bărbatul a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

Acest dosar a fost preluat de procurorii DIICOT de la autoritățile judiciare din Italia. Din cei patru inculpaţi, doi au fost arestaţi preventiv şi doi în lipsă. În martie 2022, cel care a pus la cale atacul a fost identificat în Spania.

Craiovean implicat într-o tentativă de omor, condamnat definitiv

Cei patru inculpaţi au fost deferiţi justiţiei în iunie 2022. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Timiş, instanţă care s-a pronunţat în mai 2023. Cel care a pus la cale asainatul a fost condamnat la 9 ani şi 8 luni de închisoare. Bărbatul care a apăsat pe trăgaci a primit o pedeapsă de 9 ani de închisoare. Un alt inculpat din dosar, recidivist, a fost condmanat la 24 de ani, 4 luni şi 666 zile de închisoare.

Craioveanul de 38 de ani a fost condamnat la 14 ani și 8 luni de închisoare. Pedeapsa cuprinde o alta de 10 ani şi 5 luni de închisoare, primită în 2017 pentru tentativă de omor. Hotărârea instanţei a fost atactă cu apel de inculpaţii condamnaţi. În iulie 2023, Curtea de Apel Timişoara a respins apelul inculpaţilor.


Din cei patru inculpaţi, numai cel condamnat la 9 ani de închisoare se află după gratii. Craioveanul şi bărbatul condamnat la 24 de ani de închisoare se află pe lista „Most wanted” a Poliţie Române. Timişoreanul care a pus la cale asasinatul este pe lista persoanelor urmărite a Poliţie Române.

Condamnat în dosarul cumpărării justiţiei din Craiova

Liderul grupului care a comis tentativa de omor în Italia a fost condamnat definitiv în februarie 2021, de Curtea de Apel Craiova, într-un dosar de trafic de influenţă. A primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi patru craioveni şi o femeie din Timişoara. Şi aceştia au primit pedepse cu suspendare. Potrivit anchetatorilor, în decembrie 2008, femeia din Timişoara ar fi plătit suma de 60.000 de euro pentru a cumpăra eliberarea prietenului său din arest.

„Banii respectivi au fost ceruți pentru ca, prin influenţa pe care pretindea că o avea asupra judecătorilor din cadrul Judecătoriei Craiova şi a celor din cadrul Tribunalului Dolj, inculpatul să-i determine pe aceştia să dispună la primul termen de judecată punerea în libertate a prietenului inculpatei, aflat în stare de arest preventiv. În același context, inculpații(…) au adăugat la suma de 50.000 euro valoarea de 10.000 euro, pe care au pretins-o pentru ei, atât în mod direct, cât și prin intermediul inculpatului H.A., de la aceeași inculpată”, au susţinut procurorii DNA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS