28.3 C
Craiova
luni, 8 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPedeapsă cu suspendare pentru o mită de 5.000 de euro

Pedeapsă cu suspendare pentru o mită de 5.000 de euro

Tribunalul Dolj a admis acordul de reconoaştere a vinovăţiei încheiat de procurori cu un bărbat acuzat de comiterea infracţiunii de dare de mită. Inculpatul a fost condamnat la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare. Potrivit anchetatorilor, în iunie 2022, inculpatul ar fi încercat să mituiască cu 5.000 de euro doi poliţişti de la Biroul Rutier Craiova. În schimbul banilor, poliţiştii ar fi trebuit să nu suspende permisul amicului inculpatului, care fusese depistat băut la volan.

Anchetatorii au explicat că, în noaptea de 1 spre 2 iunie 2022, un echipaj de poliţie a făcut semnal de oprire unui BMW. Şoferul autoturismului nu a oprit, iar oamenii legii au pornit în urmărirea acestuia. Autoturismul a fost găsit staţionat de poliţişti într-o parcare, în apropiere de Calea Bucureşti. Lângă maşină se aflau trei persoane, care au refuzat să spună cine s-a aflat la volan. Ulterior, cei trei au fost duşi la sediul Biroului Rutier Craiova, unde au recunoscut cine a condus autoturismul. Şoferul a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o alcoolemie de 0,32 mg/1 alcool pur în aerul expirat. Poliţiştii i-au explicat că va rămâne fără permis o perioadă de 210 zilie şi va fi amendat. Prietenul şoferului ar fi încercat să rezolve problema cu 5.000 de euro, au mai susţinut anchetatorii.

Poliţiştii au refuzat mita

În hotărea instanţei se arată că inculpatul le-a promis poliţiştilor „în mod repetat”, suma de 5.000 de euro.

„În această împrejurare, în jurul orei 02:00, inculpatul i-a abordat pe poliţişti şi le-a solicitat în mod repetat să nu-l sancţioneze sau să-i aplice o sancţiune contravenţională minimă. Inculpatul le-a promis în mod repetat poliţiştilor suma de 5.000 de euro în schimbul adoptării unei astfel de conduite.
Cei doi poliţişti au refuzat propunerea formulată de către inculpat, aplicându-i numitului (…) sancţiunea contravenţională a suspendării exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pe o perioadă de 210 zile, precum şi amenda în cuantum de 5.220 de lei. Totodată, cei doi poliţişti au sesizat organele de urmărire penală cu privire la fapta de corupţie comisă de către inculpat”, se arată în hotărârea instanţei.

A susţinut că încerca să-şi ajute prietenul

În faţa procurorilor, inculpatul a susţinut că a vrut să-şi ajute prietenul, care urma să rămână fără permis.
„Cu ocazia audierii, inculpatul a recunoscut şi a regretat săvârşirea infracţiunii reţinute în sarcina sa, precizând faptul că a promis acordarea unor sume de bani poliţiştilor rutieri, în noaptea de 01/02.06.2022, în legătură cu neîndeplinirea de către aceştia a atribuţiilor de serviciu, întrucât voia să-l ajute pe prietenul său să-şi păstreze permisul de conducere şi pentru că se afla parţial sub influenţa băuturilor alcoolice”, au consemnat judecătorii.

Pedeapsă cu suspendare pentru dare de mită

Mai departe, inculpatul a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii doljeni. A fost de acord să primească o pedeapsă cu suspendare pentru fapta comisă. Acordul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj la începutul lunii mai. Pe 27 iunie, instanţa a admis acorsul de recunoaştere şi l-a condmanat pe inculpat la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare. În plus, bărbatul a fost obligat să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Hotărârea instanţei nu a fost atacată cu apel de inculpat sau procurori.

Citeşte şi: Impact între un autoturism şi o motocicletă, în Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS