16.2 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentRusia: Peste un milion de hectare de pădure sunt în flăcări

Rusia: Peste un milion de hectare de pădure sunt în flăcări

În Rusia, peste un milion de hectare de pădure sunt în flăcări. Suprafeţe mai mari decât în anii precedenţi au ars deja, au anunţat miercuri autorităţile din această ţară deosebit de expusă la consecinţele schimbărilor climatice, informează AFP, transmite Agerpres.

Incendii de pădure uriaşe devastează în fiecare vară vaste suprafeţe de păduri din Rusia, în regiuni adesea îndepărtate şi slab populate, dar uneori ameninţând şi zone locuite.

„În prezent, există peste 500 focare de incendii forestiere în ţară, care acoperă o suprafaţă de peste un milion de hectare”, a declarat ministrul pentru situaţii de urgenţă, Aleksandr Kurenkov, în timpul unei întâlniri cu preşedintele Vladimir Putin, transmisă la televiziune.

Iar de la începutul anului, „am înregistrat circa 6.000 de focare de incendii naturale pe o suprafaţă de peste 3,5 milioane de hectare”, a continuat el.

Suprafaţa terenurilor arse a crescut de 1,5 ori

În timp ce numărul focarelor este în scădere faţă de anul trecut, „suprafaţa terenurilor arse a crescut de 1,5 ori”, a adăugat ministrul, precizând că peste 6.000 de persoane au fost mobilizate în lupta împotriva incendiilor.

În ultimii ani, incendiile de pădure au început din ce în ce mai devreme în Rusia, favorizate de căldura timpurie. Potrivit lui Kurenkov, anul acesta au început cu o lună mai devreme „din cauza unei canicule anormale şi a furtunilor”.

Cele mai afectate zone sunt Siberia de Est şi Extremul Orient, în special Iacuţia, o regiune slab populată care suferă în mod regulat de pe urma dezastrelor climatice.

Deşi este dificil să se facă o legătură între un anumit incendiu şi schimbările climatice, acestea din urmă cresc probabilitatea şi virulenţa acestor dezastre, un fenomen observat în numeroase ţări.

Citeşte şi: Cod roșu de caniculă, sâmbătă și duminică

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS