21.7 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPrimul român arestat după răscoala din Leeds. Bărbatul este acuzat că a incendiat un autobuz

Primul român arestat după răscoala din Leeds. Bărbatul este acuzat că a incendiat un autobuz

UPDATE:

Nouă cetățeni români au fost reținuți de către polițiștii britanici după răscoala de joi seară din cartierul Harehills, orașul Leeds, a transmis duminică Ministerul Afacerilor Externe.

Presa britanică a relatat despre arestările făcute după violențele care au șocat autoritățile din Anglia, precizând că un bărbat în vârstă de 37 de ani, Iustin Dobre, a fost pus sub acuzare pentru violențe și incendierea unui autobuz. El va fi prezenta luni în fața unei instanțe judecătorești din Leeds.

Duminică după-amiază, MAE a transmis informații printr-un comunicat de presă remis redacției HotNews.ro despre românii implicați în scandalul izbucnit după ce asistenții sociali au luat în grijă cinci copii ai unei familii de români.

„În continuarea informațiilor referitoare la incidentele produse în Leeds, Regatul Unit, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) misiunea diplomatică și Consulatul General al României la Manchester au continuat comunicarea cu familia cetățenilor români, vizată de măsurile de preluare a minorilor și cu reprezentanții comunității și ai cultelor religioase, precum și demersurile pe lângă autoritățile locale britanice”, a precizat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a mai informat că majoritatea cetățenilor români care au fost reținuți și audiați de către polițiștii britanici au fost eliberați, excepție făcând doar o persoană, pe care nu a numit-o.

  • „Urmare a demersurilor realizate de către CG Manchester, autoritățile britanice au informat, în cursul zilei de astăzi, 21 iulie 2024, cu privire la reținerea a nouă cetățeni români implicați în incidentele din seara zilei de 18 iulie 2024. Ulterior, opt dintre aceștia au fost eliberați.
  • MAE precizează că, la acest moment, este în desfășurare o anchetă a autorităților locale de poliție, fiind esențială clarificarea tuturor aspectelor cu privire la incident.
  • CG Manchester menține situația din Leeds în atenție prioritară și este pregătit să continue acordarea asistenței consulare, conform competențelor deținute, cu respectarea legislației britanice în vigoare”, a mai transmis ministerul.

MAE a subliniat că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Manchester: 0044 161 236 0478, 0044 161 236 9687, 0044 161 237 1546, 0044 161 237 5513, 0044 161 236 8995, 0044 161 923 4947, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al consulatului: 0044 (0) 75 35 604 342.

Polițiștii britanici au arestat încă cinci persoane după violențele de joi seară din Harehills, Leeds, când o mașină de poliție a fost răsturnată și un autobuz a fost făcut scrum, potrivit Sky NewsBBC și The Independent. Un bărbat cu nume românesc este acuzat că a incendiat autovehiculul de transport în comun, relatează presa britanică.

Iustin Dobre, în vârstă de 37 de ani, a fost acuzat de incendiere și tulburări violente după ce un autobuz a fost incendiat în timpul revoltelor din Leeds joi seara. Bărbatul va fi prezentat luni la un tribunal din Leeds.

Şase persoane arestate în scandalul din Leeds

Pe rețelele de socializare au apărut încă de vineri imagini cu două persoane care par că dau foc autobuzului. Pe fundal se aude vocea unui bărbat care le spune în limba engleză că este o nebunie ceea ce fac și să se oprească.

Celelalte cinci persoane arestate sub suspiciunea de tulburări violente rămân în custodia poliției.

Patru persoane care au fost inițial arestate în legătură cu violențele de joi seară au fost eliberate pe cauțiune în așteptarea unor investigații suplimentare, a declarat poliția, conform BBC.

MAE şi Ambasada României la Londra nu ştiu încă nimic despre arestare

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat sâmbătă după-amiază că, până la acel moment, Ambasada României la Londra şi Consulatul General al României la Manchester nu au fost notificate cu privire la cetăţeni români care să fi fost arestaţi ca urmare a incidentului din seara zilei de 18 iulie din Leeds, cel mai mare oraș din regiunea West Yorkshire.

Violenţe de stradă au avut loc într-un cartier din Leeds, unde mai multe persoane au fost implicate, printre care şi români. În timpul revoltei au fost distrusă şi răsturnată o maşină de poliţie şi un autobuz a fost făcut scrum după ce a fost incendiat.

Incidentele au fost declanşate de tentativa de preluare în grija statului a copiilor unei familii de români, după ce unul dintre copii a ajuns la spital cu o lovitură la cap, iar medicii au alertat autorităţile.

CITEŞTE ŞI: Donald Trump, la 1 centimetru de moarte

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS