6.2 C
Craiova
vineri, 18 octombrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentLiderul cartelului de droguri din Sinaloa, arestat în Texas

Liderul cartelului de droguri din Sinaloa, arestat în Texas

Unul dintre cei mai puternici lorzi ai drogurilor din lume, Ismael „El Mayo” Zambada, liderul cartelului din Sinaloa, Mexic, a fost arestat de agenți federali americani în El Paso, Texas.
Zambada, de 76 de ani, a fondat organizația criminală împreună cu Joaquin „El Chapo” Guzman, care este în prezent închis în SUA.

Arestat cu Zambada joi a fost fiul lui Guzman, Joaquin Guzman Lopez, a declarat departamentul de justiție al SUA.
În februarie, Zambada a fost acuzat de procurorii americani de conspirație pentru fabricarea și distribuirea fentanilului, un drog mai puternic decât heroina, care a fost acuzat de criza opioidelor din SUA.

Într-o declarație scrisă joi seară, procurorul general al SUA Merrick Garland a declarat că cei doi bărbați conduc „una dintre cele mai violente și puternice organizații de trafic de droguri din lume”.
„El Mayo și Guzman Lopez se alătură unei liste tot mai mari de lideri și asociați ai cartelurilor de la Sinaloa pe care Departamentul de Justiție îi trage la răspundere în Statele Unite”, a spus Garland.

„Fentanylul este cea mai mortală amenințare legată de droguri cu care s-a confruntat țara noastră. Departamentul de Justiție nu se va odihni până când fiecare lider al cartelului, membru și asociat responsabil pentru otrăvirea comunităților noastre va fi tras la răspundere”, a adăugat Garland.

Sinaloa este cel mai mare furnizor de droguri pentru SUA

Cartelul de la Sinaloa este cel mai mare furnizor de droguri pentru SUA, potrivit procurorilor americani.
Autoritățile americane au observat anterior că fentanilul este principala cauză de deces pentru americanii cu vârste între 18 și 45 de ani.

Administrația americană pentru aplicarea drogurilor (DEA) a oferit o recompensă de până la 15 milioane de dolari (12 milioane de lire sterline) pentru capturarea lui Zambada.

În timpul procesului lui Joaquin „El Chapo” Guzman din 2019, avocații săi l-au acuzat pe Zambada că a mituit „întregul” guvern mexican în schimbul că trăiește în mod deschis, fără teama de a fi urmărit penal.
„Într-adevăr, nu a controlat nimic”, a spus avocatul lui Guzman, Jeffrey Lichtman, juraților despre clientul său. „Mayo Zambada a făcut-o”, a susținut el.

Alte acuzații pe numele lui Zambada

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Zambada este, de asemenea, proprietarul mai multor afaceri legitime în Mexic, inclusiv „o mare companie de lapte, o linie de autobuz și un hotel”, precum și active imobiliare.
Pe lângă acuzațiile de fentanil, el se confruntă și cu acuzații în SUA, de la trafic de droguri, crimă, răpire, spălare de bani și crimă organizată.

În mai, nepotul lui Zambada – Eliseo Imperial Castro, cunoscut sub numele de „Cheyo Antrax” – a fost ucis într-o ambuscadă în Mexic. El a fost căutat și de autoritățile americane. Zambada este, fără îndoială, cel mai mare baron al drogurilor din lume și cu siguranță cel mai influent din America.
El s-a sustras autorităților timp de zeci de ani și, ca atare, arestarea sa a fost un șoc în Mexic.
Detaliile despre arestările celor doi bărbați rămân neclare, dar se pare că deja aceștia se află deja în Statele Unite.

Cum a fost prins Zambada

Citând oficiali mexicani și americani, Wall Street Journal raportează că Zambada a fost păcălit să urce în avion de un membru de rang înalt din Sinaloa, în urma unei operațiuni de luni de zile din partea Homeland Security Investigations și a FBI.
Zambada credea că urma să inspecteze aerodromurile clandestine din Mexic, relatează ziarul, potrivit BBC.
Într-o declarație, secretarul american al Securității Interne, Alejandro Mayorkas, a declarat că cartelul de la Sinaloa „a fost pionier în fabricarea fentanilului și l-a traficat de ani de zile în țara noastră, ucigând sute de mii de americani și devastând nenumărate comunități”.
Directorul FBI, Chris Wray, a spus că arestările sunt „un exemplu al angajamentului FBI și al partenerilor noștri de a desființa organizațiile criminale transnaționale violente precum cartelul de la Sinaloa”, a spus el.

Pe măsură ce vor apărea mai multe informații, arestarea lui Zambada va fi, fără îndoială, anunțată de administrația președintelui Joe Biden drept una dintre cele mai semnificative operațiuni ale DEA din ultimii ani.

Zambada a co-fondat cartelul de la Sinaloa la sfârșitul anilor 1980

Zambada a co-fondat cartelul de la Sinaloa în urma prăbușirii cartelului Guadalajara la sfârșitul anilor 1980.
În timp ce Joaquin „El Chapo” Guzman era fața publică a organizației și cel mai notoriu dintre cei doi bărbați, mulți credeau că de fapt El Mayo era adevăratul lider al acesteia.

Nu numai că a fost nemilos, dar a fost și inovator, creând și menținând unele dintre cele mai vechi legături cu cartelurile columbiene pentru a inunda SUA cu cocaină și heroină. Și mai apoi, fentanil.

Conducerea sa a imperiului criminal a rezistat în fața schimbării președinților din Mexic și SUA, pe fondul ofensivelor repetate antidrog din partea guvernelor succesive și a eforturilor constante ale dușmanilor săi din alte organizații de trafic de droguri pentru a-l doborî.

Cu toate acestea, această rezistență extraordinară pare să se fi epuizat în El Paso, Texas – un oraș afectat de afluxul de opioid sintetic, fentanil, din care o mare parte a fost introdusă ilegal de organizația sa.

Citește și: Ce hotărâri au mai luat aleşii locali

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS