17.3 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAgresorul din Grădina Botanică rămâne în arest preventiv

Agresorul din Grădina Botanică rămâne în arest preventiv

Curtea de Apel Craiova a dispus, marţi, menţinerea arestului preventiv faţă de un tânăr de 18 ani, condamnat la 15 ani de detenţie după ce a înjunghiat doi tineri. Atacul violent a avut loc pe 27 iunie 2023, pe o alee din Grădina Botanică din Craiova. O copilă de 14 ani a murit în scurt timp, în Grădina Botanică. Prietenul fetei, un tânăr de 19 ani, a fost transportat în stare gravă la Spitalul de Urgenţă Craiova. Tânărul a supravieţuit leziunilor suferite şi a fost externat după două săptămâni. Inculpatul, care avea 17 ani la data faptelor, a fost arestat preventiv pe 28 iunie 2023.

Inculpatul, elev la Liceul Militar Craiova la data faptelor şi fiul unui poliţist din cadrul IPJ Dolj, a fost trimis în judecată în septembrie 2023. În rechizitoriul întocmit, procurorii au explicat că inculpatul şi-a premeditat faptele.
„În data de 27.06.2023, în jurul orelor 16.00, în timp ce se afla în Grădina Botanică din Craiova, inculpatul F.M.A. a pus în aplicare hotărârea infracțională de a ucide, înjunghiind de mai multe ori cu un cuţit, în zone vitale atât pe victima L.M.M., provocând decesul acesteia, cât şi pe persoana vătămată B.E., acesteia producându-i leziuni traumatice ce au necesitat 40 zile de îngrijiri medicale şi au pus în primejdie viaţa victimei.

Obiectele găsite în rucsacul criminalului din Grădin Botanică
Obiectele găsite în rucsacul criminalului din Grădin Botanică

La stabilirea încadrării juridica a fost reţinută circumstanța agravantă, premeditarea, având în vedere că inculpatul F.M.A. a luat hotărârea de a ucide înainte de a pleca de acasă, sens în care s-a pregătit, înarmându-se cu un cuţit şi luând asupra sa obiecte apte a nu fi identificat, apoi a reflectat asupra modului, a împrejurărilor, a locului şi a momentului de săvârşire a faptelor”, au precizat anchetatorii.

A venit la Craiova ca să ucidă

În urma anchetei s-a mai stabilit că agresorul nu-i cunoştea pe cei doi tineri. Pe 27 iunie 2023, a plecat de acasă, din comuna Calopăr, cu gândul de a ucide pe cineva.
„Chiar dacă inculpatul nu cunoştea cele două victime, din modul în care acesta a acţionat, rezultă că a plecat de acasă cu intenţia clară de a ucide pe cineva, rămânându-i doar să-şi aleagă victimele în funcţie de împrejurări şi să acţioneze la momentul oportun”, au mai precizat procurorii.
Pe 28 iunie 2023, inculpatul de 17 ani a fost arestat preventiv. A fost acuzat de omor calificat, tentativă de omor calificat, port şi folosirea fără drept de obiecte periculoase.

Pedeapsa maximă prevăzută de lege

Acest dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Instanţa s-a pronunțat pe 28 iunie 2024, la un an și o zi de la comiterea faptelor. Inculpatul și-a recunoscut faptele și a fost condamnat la 15 ani de detenție.
”Condamnare cu acord de recunoaştere. Aplică inculpatului Fojică Mario-Alexandru, minor la data săvârşirii faptelor, măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe perioada maximă de 15 (cincisprezece) ani pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: – omor calificat, tentativa la omor calificat, port fără drept de obiecte periculoase, folosirea fără drept de obiecte periculoase. Dispune executarea măsurii educative aplicate prin prezenta hotărâre inculpatului Fojică Mario-Alexandru într-un penitenciar”, se arată în hotărârea instanței.

Potrivit legii, internarea într-un centru de detenţie se poate duspune pe o perioadă cuprinsă între 5 şi 15 ani dacă pedeapsa pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 20 de ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.

Acțiunile civile

Instanța a admis acţiunea civilă formulată de Spitalul de Urgenţă Craiova. Inculpatul a fost obligat să achite unității medicale suma de 29.317 lei.
Inculpatul a mai fost obligat, împreună cu păriții săi (părți responsabile civilmente în dosar), să-i achite tânărului înjungiat suma de 200.000 lei drept despăgubiri morale. Rudelor tinerei decedate, inculpatul și părinții săi au fost obligați să le achite câte 200.000 de euro, în total 600.000 de euro. Suma de 54.365 de lei va fi achitată cu titlu de despăgubiri materiale.

Instanţa a mai dispus prelungirea cu 60 de zile a arestului preventiv, până pe la data de 26 august, inclusiv. 

Agresorul din Grădina Botanică, în arest preventiv

La începutul lunii iulie, inculpatul a formulat apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 17 iulie. Instanţa a stabilit primul termen de judecată pentru data de 5 septembrie.

Marţi, pe 20 august, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus menţinerea arestului preventuv faţă de inculpatul condamnat. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS