Judecătorii de la Tribunalul Dolj au dispus menţinerea măsurilor preventive faţă de nouă persoane deferite justiţei într-un dosar de trafic de droguri de risc și de mare risc. Procurorii DIICOT au explicat că inculpaţii din aces dosar, 14 la număr, au vândut canabis, ecstasy și cocaină consumatorilor din Dolj şi Mehedinţi. Pe 21 februarie, patru dintre inculpaţi au fost prinşi în flagrant, în timp ce vindeau o cantitate de canabis cu 2.000 de lei. În iulie, unul dintre inculpaţii din acest dosar a fost condamnat definitiv pentru omor. A primit o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru uciderea unei femei de 82 de ani. În iunie, un alt inculpat a fost condamnat în alt dosar de trafic de droguri.
Procurorii DIICOT anunţau, la sfârşitul lunii februarie, reţinerea a şapte persoane acuzate de trafic de droguri de risc şi de mare risc. Anchetatorii au explicat că cei şapte inculpaţi, împreună cu alţi cinci, au vândut droguri consumatorilor din Dolj şi Mehedinţi.
„Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada 2023 – februarie 2024, aceștia, precum și alți cinci inculpați (doi aflați în executarea unor pedepse privative de libertate, în alte cauze penale și trei care se sustrag cercetărilor), au comercializat în mod repetat droguri de risc (canabis) și de mare risc (ecstasy și cocaină) către consumatori de pe raza județelor Dolj și Mehedinți. De asemenea, în cursul zilei de 21.02.2024, patru dintre inculpați au fost prinși în flagrant imediat ce au vândut o cantitate de canabis, pentru suma de 2.000 lei.
În urma celor 11 percheziții domiciliare efectuate la aceeași dată, pe raza celor două județe, au fost identificate și ridicate o cantități de canabis, MDMA (ecstasy) și cocaină, grindere, cântare electronice, obiecte purtând urme de substanță, telefoane mobile, sume de bani, precum și alte mijloace de probă”, au explicat procurorii.
14 inculpaţi, judecaţi pentru trafic de droguri
Pe 21 februarie, procurorii DIICOT au dispus reţinerea a şapte inculpaţi. Ulterior, pe 22 februarie, anchetatorii au cerut arestare preventivă a inculpaţilor. Judecătorii au dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a celor şapte inculpaţi. O zi mai târziu, pe 23 februarie, instanţa a dispus plasarea sub control judiciar a altui inculpat din dosar. Ulterior, inculpaţii au fost plasaţi în arest la domiciliu, după care au fost puşi sub control judiciar. În iunie, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a 14 inculpaţi. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj şi urmează să intre în procedura de cameră preliminară.
Luni, pe 2 septembrie, Tribunalul Dolj a dispus menţinerea controlului judiciar faţă de nouă inculpaţi din acest dosar. Hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Craiova.
Un inculpat condamnat pentru omor, altul pentru trafic de droguri
Doi dintre inculpaţii din acest dosar de trafic de droguri au fost condamnaţi, anul acesta, în alte dosare. Astfel, pe 11 iulie, Curtea de Apel Craiova a respins apelul formulat de un bărbat din comuna Poiana Mare, condamnat la 11 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de omor. Potrivit anchetatorilor, în iulie 2023, inculpatul, care era consumator de droguri la data faptei, a ucis-o pe sora bunicii sale, de 82 de ani. Crima a fost comisă în casa femeii, în comuna Poiana Mare.
În iunie, un alt inculpat a fost condamnat la 5 ani de închisoare într-un alt dosar de trafic de droguri. Sentinţa a fost dată de Tribunalul Mehedinţi. În acest dosar, procurorii DIICOT au susţinut că inculpatul din acest dosar a vândut canabis și cocaină consumatorilor din Mehedinți. Hotărârea Tribunalului Mehedinţi a fost atacată cu apel de inculpat la Curtea de Apel Craiova. Primul termen de judecată a fost stabilit de instanţă pentru data de 13 septembrie.