25.6 C
Craiova
marți, 17 septembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentBărbat din Illinois, condamnat pe nedrept pentru o crimă din 2008, primește 50 de milioane de dolari

Bărbat din Illinois, condamnat pe nedrept pentru o crimă din 2008, primește 50 de milioane de dolari

Un juriu federal din Chicago a acordat luni unui bărbat din Illinois care a petrecut aproape 10 ani în închisoare după ce a fost condamnat pe nedrept pentru crimă cu peste 50 de milioane de dolari. Este printre cele mai mari recompense pentru un astfel de caz din Statele Unite.

Marcel Brown, de 34 de ani, din Berwyn, Illinois, a intentat un proces federal în 2019, acuzând orașul Chicago, detectivii de poliție din Chicago, județul și procurorul asistent al statului că i-au încălcat drepturile civile în timpul anchetei în investigația de crimă din 2008.
„A fost ireal. Plângeam ținându-mi de mână avocatul. Am fost doar recunoscător că în sfârșit s-a făcut dreptate,”a spus Brown într-un interviu telefonic de marți, potrivit New York Times.

Acuze nefondate, probe fabricate

După un proces de două săptămâni, un juriu de la Tribunalul Districtual din Chicago a deliberat timp de două ore înainte de a fi de acord în unanimitate cu avocații lui Brown că poliția a fabricat dovezi și i-a constrâns mărturisirea falsă că a ucis un bărbat într-un parc, potrivit evidențele judecătorești.
În 2008, Brown a fost arestat după ce o femeie l-a acuzat în mod fals că a fost complice la uciderea lui Paris Jackson din 30 august 2008. Acesta a fost găsit împușcat într-un parc din nord-vestul Chicago. Brown, care a fost arestat în septembrie 2008, a fost condamnat pentru crimă de gradul I în 2011 și condamnat la 35 de ani de închisoare. El a fost condamnat în mare parte din cauza declarațiilor pe care le-a făcut în timp ce era interogat de poliție.

În iunie 2018, avocații lui Brown au solicitat un nou proces pe baza acuzației că detectivii i-au refuzat acestuia acces la un avocat în 2008. A avut loc o audiere probatorie care a arătat că metodele care au fost folosite pentru a-l interoga pe Brown erau „în mod vădit ilegale”.

Un judecător al Curții de Circuit din comitatul Cook a respins condamnarealui Brown și a ordonat un nou proces. În iulie 2018, avocatul statului Cook County a respins toate acuzațiile împotriva lui Brown. A fost eliberat din închisoare în acel an.

Abuzat psihic și fizic

Potrivit procesului lui Brown, polițiștii care au investigat crima din 2008 l-au ținut într-o cameră fără ferestre timp de 34 de ore, l-au lipsit de somn și de o alimentație adecvată, nu i-au permis avocatului său să se întâlnească cu el și „au folosit interogatoriu ilegal și coercitiv” pentru a-l obliga să facă o mărturisire mincinoasă.

„Marcel a fost uzat și abuzat psihologic”, a declarat marți Locke Bowman, avocatul lui Brown, într-un interviu telefonic. „A fost un coșmar pentru el.”
Inculpații au fost acuzați de încălcarea drepturilor lui Brown conform celui de-al Paisprezecelea amendament la un proces echitabil și a drepturilor sale din al cincilea amendament împotriva autoincriminării.

„Departamentul de poliție din Chicago a tolerat și chiar recompensat de mulți ani detectivii de poliție care „rezolvă” crime grave”, susține procesul, „prin interogatorii coercitive, vizând frecvent bărbați și băieți tineri afro-americani”.

Într-un e-mail, orașul Chicago a spus că „examina verdictul și își evaluează opțiunile legale”. Biroul procurorului din județul Cook a refuzat să comenteze. Departamentul de Poliție din Chicago nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii, în timp ce ofițerii nu au putut fi contactați direct.
„Eram doar un copil”, a spus domnul Brown într-o declarație a avocaților săi. „M-au băgat într-o vizuină plină de lei și nu le-a păsat și nici nu au avut remuşcări.”

Citește și: Teatrul Colibri Craiova deschide cu povești Stagiunea 2024/2025

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS