19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Mexic: Peste 100 de morți sau dispăruți în timpul războiului cartelului de la Sinaloa

(VIDEO) Mexic: Peste 100 de morți sau dispăruți în timpul războiului cartelului de la Sinaloa

-

Aproximativ 53 de persoane au fost ucise și alte 51 sunt date dispărute în statul Sinaloa din vestul Mexicului. Fracțiunile rivale ale cartelului din Sinaloa au început să se confrunte pe 9 septembrie, au declarat vineri autoritățile locale. Violența înfiorătoare nudă semne de atenuare, potrivit Reuters.

Declanșatorul conflictului dintre cele mai puternice două facțiuni ale Cartelului de la Sinaloa, o bandă de droguri, datează din iulie, când legendarul traficant și liderul uneia dintre aceste grupări, Ismael „El Mayo” Zambada, a fost arestat în Statele Unite.

Zambada, de 74 de ani, susține că un membru înalt al grupului Los Chapitos, o altă facțiune a cartelului, l-a răpit și apoi l-a dus în Statele Unite împotriva voinței sale.

Școli închise din cauza confrutărilor armate

De când au izbucnit luptele pe 9 septembrie, schimburile de focuri au perturbat viața de zi cu zi în capitala, Culiacan, unde școlile au fost nevoite să închidă câteva zile, în timp ce restaurantele și magazinele au închis devreme.
Guvernatorul Sinaloei, Rubén Rocha Moya, a declarat vineri că peste 40 de persoane au fost arestate în ultimele zile. Peste 5.000 de pachete cu alimente au fost distribuite în Sinaloa. Armata mexicană, care s-a străduit să calmeze violența, l-a arestat joi pe presupusul șef al securității al lui Ivan Archivaldo Guzman, liderul Los Chapitos și fiul fostului rege din Sinaloa, Joaquin „El Chapo” Guzman.

„El Piyi” a fost capturat

Fernando Perez Medina, cunoscut drept „El Piyi”, a fost capturat la Culiacan, potrivit unei surse federale de securitate.
Între timp, procurorul federal pentru protecția mediului din Mexic (Profepa) a declarat că furnizează resurse autorităților locale pentru a hrăni o tigroaică legată de un copac.

Narcoșii seniori din Sinaloan păstrează adesea tigrii ca animale de companie. Profepa a declarat că veterinarii din Sinaloa au refuzat să asiste din cauza temerilor de securitate și le-a oferit oficialilor militari o „cușcă, o pușcă cu săgeți și săgeți”. Dar violența împiedicase armata să salveze tigrul.

Președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a declarat joi că Statele Unite sunt parțial responsabile pentru instabilitate, deoarece „au efectuat această operațiune”, făcând referire la discuțiile anterioare de predare dintre oficialii americani și Joaquin Guzman Lopez, traficantul care l-a răpit pe Zambada. Oficialii americani au confirmat în privat că au purtat discuții cu Guzman, dar ambasadorul SUA în Mexic, Ken Salazar, a declarat luna trecută că oficialii americani au fost surprinși să-l descopere Zambada pe teritoriul SUA.
Salazar a adăugat că nu au fost implicate resurse sau personal american în răpirea Zambada din 25 iulie.

Citește și: Pompierii doljeni au salvat două persoane care căzuseră în fântână

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ABA Jiu: Amenzi de 725.000 lei pentru poluarea apelor

Inspectorii Administrației Bazinale de Apă Jiu au aplicat, în...

ȘTIRI GdS