23.4 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentAproape 1.000 de tone de deșeuri, indisponibilizate

Aproape 1.000 de tone de deșeuri, indisponibilizate

Polițiștii din țară au acționat, simultan, ieri, la nivel național, pentru creșterea siguranței cetățenilor și protejarea mediului. A fost verificată legalitatea activităților desfășurate în domeniul gestionarii deșeurilor și substanțelor periculoase și sancționarea celor care încalcă legislația în vigoare.

Controlul a vizat agenți economici, persoane fizice și mijloace de transport implicate în operațiuni cu deșeuri.

Au fost efectuate verificări la 178 de persoane juridice și 238 de persoane fizice. Au fost verificate și la 394 de vehicule care transportau deșeuri sau substanțe periculoase.

În urma acestor controale, au fost descoperite și documentate 69 de infracțiuni, dintre care:

  • 37 de fapte au fost săvârșite prin încălcarea legii privind protecția mediului,
  • 25 de infracțiuni în baza O.G. nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor,
  • 7 infracțiuni constatate în baza altor acte normative.

De asemenea, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării și neutralizării, peste 16 tone și 647 de litri de substanțe periculoase și nepericuloase.

Totodată, au fost indisponibilizate peste 981 de tone și 35.469 de litri de deșeuri periculoase și nepericuloase, inclusiv deșeuri metalice, din plastic și sticlă.

Au fost aplicate 118 sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de 1.052.815 de lei.

11 sancțiuni au fost aplicate pentru încălcarea O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului. 39 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea O.U.G. nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor. 5 pentru transportul ilegal de deșeuri conform H.G. nr. 1061/2008. Alte 63 de sancțiuni au fost aplicate pentru încălcarea altor acte normative.

Acțiunea națională „DEȘEURI 2024”

Activitatea a făcut parte din acțiunea națională „DEȘEURI 2024” și reprezintă un element esențial în combaterea infracționalității din domeniul gestionării deșeurilor și substanțelor periculoase.

Prin aceste demersuri, Poliția Română, în colaborare cu Garda Națională de Mediu, urmărește nu numai protejarea mediului și a sănătății cetățenilor, ci și sancționarea operatorilor economici și a persoanelor care încalcă legea.

Faptele documentate nu numai că aduc atingere mediului înconjurător, dar pot avea efecte grave asupra sănătății populației și siguranței publice.

Gestionarea incorectă a deșeurilor periculoase și a substanțelor toxice poate duce la contaminarea gravă a solului, apei și aerului, afectând ecosistemele și comunitățile umane pe termen lung.

Acțiunile de control vor continua și în perioada următoare.

Obiectivul principal este protejarea intereselor cetățenilor, prin asigurarea conformității legale în activitățile de gestionare a deșeurilor și substanțelor periculoase, precum și prin diminuarea fenomenului infracțional.

Percheziții la un operator ce are ca obiect de activitate întreținerea și repararea autovehiculelor

Polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Teleorman au efectuat un control în orașul Videle la punctul de lucru al unui operator economic ce are ca obiect de activitate întreținerea și repararea autovehiculelor.

În urma verificărilor, au fost descoperiți ca fiind generați și colectați din activitatea desfășurată aproximativ 3.000 de litri de uleiuri auto uzate. Uleiurile au devenit deșeuri periculoase. Persoana juridică nu a luat măsurile legale în vederea eliminării totale printr-un agent economic autorizat în acest sens.

A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri. Cantitatea de deșeuri periculoase descoperită a fost indisponibilizată și lăsată în custodia persoanei juridice, fiind stabilite măsuri de predare către un agent economic autorizat, în vederea eliminării.

Deșeuri periculoase și-n Ilfov

Polițiștii din Ilfov, cu sprijinul reprezentanților Registrului Auto Român și ai Comisariatului Județean Ilfov, au efectuat mai multe controale în județ.

La punctul de lucru al unei societăți comerciale din orașul Chitila, au fost descoperite 23 de tone și 4.800 de litri de deșeuri periculoase, față de care nu a fost luată măsura eliminării.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri.

Groapă de gunoi neautorizată în județul Timiș

Polițiștii din Timiș au acționat în baza Planului de Acțiune DEȘEURI 2024, în scopul prevenirii și combaterii încălcărilor legislației incidente domeniului protecției mediului. 

A fost descoperită o groapă de gunoi în care s-ar fi aflat aproximativ 70 de tone de deșeuri, constând în electrocasnice, resturi provenite din construcții și materiale plastice.

A fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de colectarea deșeurilor cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu.

La acțiune au participat polițiști din cadrul structurior:

  • arme explozivi și substanțe periculoase,
  • investigații criminale,
  • investigarea criminalității economice,
  • ordine publică și rutieră,
  • comisari ai Gărzii Naționale de Mediu,

Citește și: ABA Jiu: Amenzi de 725.000 lei pentru poluarea apelor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS