13.9 C
Craiova
marți, 1 octombrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentIranul atacă Israelul cu sute de rachete

Iranul atacă Israelul cu sute de rachete

Armata israeliană a anunţat în această seară, într-un comunicat, că au fost lansate rachete din Iran către Israel. Sirenele răsunau în tot Israelul în jurul orei locale 19:30, potrivit BBC.

Potrivit jurnaliştilor de la faţa locului, deasupra Ierusalimului se pot vedea tirurile de intercepţie ale sistemului Domul de Fier, urmate de detonări.

Media israeliene relatează că Iranul a lansat peste 100 de rachete asupra Israelului, conform Agerpres.

Armata israeliană a îndemnat marţi populaţia Israelului să se pregătească pentru un eventual atac iranian

Înainte de aeasta, armata israeliană a îndemnat marţi populaţia Israelului să se pregătească pentru un eventual atac iranian „la scară mare” dând ascultare directivelor apărării pasive şi deplasându-se imediat către adăposturi în caz de alertă, pentru a rămâne acolo „până la noi ordine”, informează AFP.

„Urmărim ameninţarea cu seriozitate”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, într-un mesaj televizat. „Tirurile dinspre Iran ar putea fi la scară mare”, a adăugat el după ce SUA au atenţionat împotriva unui atac „iminent cu rachetă balistică” din partea Republicii Islamice Iran.

În acelaşi timp, armata israeliană a anunţat raiduri terestre ale trupelor sale contra Hezbollahului în sudul Libanului şi mobilizarea unor forţe suplimentare împotriva mişcării libaneze, un aliat al Iranului şi un duşman înveterat al Israelului.

Ambasada SUA în Israel a ordonat personalului său să se îndrepte către adăposturi

Ambasada SUA în Israel a ordonat personalului său şi familiilor lor să se îndrepte către adăposturi.

„SUA au indicaţii conform cărora Iranul se pregăteşte să lanseze un atac iminent cu rachetă balistică” împotriva Israelului, a declarat înainte de aceasta un înalt responsabil american, sub protecţia anonimatului. Un astfel de atac „ar genera consecinţe grave” pentru Iran, a atenţionat el.

„Partenerii noştri din SUA ne-au informat că au detectat o pregătire a Iranului pentru tiruri cu rachete asupra statului Israel (…) Deocamdată, noi nu detectăm nicio ameninţare aeriană (dinspre) Iran”, a declarat Hagari. Însă, dacă un astfel de atac va avea loc, armata israeliană „este gata să se apere şi să atace”, a adăugat el.

Pe 13 aprilie, ca ripostă la un atac sângeros imputat Israelului asupra consulatului iranian la Damasc, Iranul a tras asupra Israelului circa 350 de drone explozive şi rachete, primul atac direct de acest gen, în care a fost rănită o persoană din comunitatea beduină. Majoritatea rachetelor au fost interceptate de Israel cu ajutorul unor ţări străine, în special SUA.

Citeşte şi: Motociclist rănit grav la Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS