8.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentSpital de Urgenţă, judecat pentru uciderea unui pacient

Spital de Urgenţă, judecat pentru uciderea unui pacient

Procurorii au dispus trimiterea în judecată a Spitalului Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin, pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă. Este vorba de decesul unui pacient, în aprilie 2019, după contaminarea cu Acinetobacter. În mai 2019, după ce au fost înregistrate patru cazuri de infecții nosocomiale cu Acinetobacter în unitatea medicală, Ministrul Sănătăţii susţinea că pacienţii „au decedat din cauza afecţiunilor preexistente”.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta-Turnu Severin au anunţat, ieri, că s-au încheiat cercetările într-un dosar din 2019, pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă. Inculpat este Spitalul de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin.

„Parchetul de pe lângă Judecătoria Dr. Tr. Severin a finalizat cercetările în dosarul nr. 2035/232/P/2019 având ca obiect săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. În fapt s-a reținut că, în cursul anului 2019, Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin nu a luat măsurile corespunzătoare de identificare, raportare și înlăturare a infecțiilor nosocomiale, contaminând mediul de spital cu microorganisme cu potențial nosocomial, ceea ce a dus la contaminarea cu Acinetobacter, multirezistent la antibiotice (infecție nosocomială), a unui pacient, pacient care a decedat în cursul lunii aprilie 2019 în urma complicațiilor medicale.

În cauză s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă”, au transmis procurorii.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Drobeta-Turnu Severin.

Autorităţile nu au găsit infecţiile

La acea vreme, Ministrerul Sănătăţii susţinea că pacienţii au decedat din cauza afecţiunilor şi nu a infecţiilor. Mai mult, doi dintre pacienţi ar fi fost depistaţi la internare cu Acinetobacter, respectiv Kebsiella. De altfel, autorităţile au explicat că în unitatea medicală nu a fost găsită niciodată Acinetobacter.

„Conform raportului DSP Mehedinți, toți pacienții aveau afecțiuni grave, cronice precum: diabet, bronhopneumopatie, encefalopatie hipercapnică, poliglobulie, insuficiență renală, sindrom de citoliză hepatică, insuficiență cardiacă. De asemenea, doi dintre ei prezentau la examenul bacteriologic din exudatul bronșic efectuat la internare Acinetobacter, respectiv Kebsiella Spp. Cei patru pacienți au decedat din cauza afecțiunilor preexistente.

Deoarece la testele de autocontrol efectuate de unitatea sanitară nu a fost evidențiată niciodată prezența Acinetobacter, neputându-se depista sursa de infecție, Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin a decis inchiderea temporara a activitatii sectorului septic al sectiei ATI, din dupa-amiaza zilei de 03.05.2019 pentru efectuarea operatiunilor de curățenie și dezinfecție a întregului sector septic”, a precizat Ministerul Sănătăţii.
Cele susţinute de Ministerul Sănătăţii sunt contrazise acum de procurori, care suţin că spitalul nu a raportat şi înlăturat infecțiile nosocomiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS