Judecătorii de la Tribunalul Dolj au dispus, vineri seara, arestarea preventivă a managerului Serviciului de Ambulanță Dolj, acuzat de luare de mită și folosirea de informații care nu sunt destinate publicității. A fost arestat şi socrul managerului, şeful Staţiunii de Cercetare Şimnic, iar o asistentă a fost plasată sub control judiciar. Anchetatorii susțin că managerul Gîngioveanu ar fi dat unor candidați subiectele pentru concursurile organizate de Serviciul de Ambulanță. Mita pentru angajări, în total 30.500 de euro, ar fi fost primită de socrul directorului. Tot vineri, procurorii DNA au anunţat că managerul Spitalului Căi Ferate Craiova, soţia şefului de la Ambulanţă, a fost plasată sun control judiciar pentru luare de mită. Sub control judicar au fost plasaţi alţi trei inculpaţi şi un ambulanţier.
Procurorii DNA au precizat că infracțiunile au fost comise în toamna acestui an. Mita ar fi fost primită în schimbul ocupării unor posturi la Serviciul de Ambulanţă.
”În perioada septembrie – octombrie 2024, inculpatul Găvan Constantin ar fi pretins și ar fi primit suma totală de 30.500 euro de la patru persoane (martori în cauză), pentru a interveni pe lângă ginerele său, inculpatul Gîngioveanu Cristian, manager al Serviciului de Ambulanță al Județului Dolj, în vederea angajării acestora în cadrul Serviciului de Ambulanță al Județului Dolj, pe posturi de șofer autosanitară, respectiv asistentă medicală.
Astfel, în cursul lunilor septembrie – octombrie 2024, în baza unei rezoluții unice, inculpatul Gîngioveanu Cristian, prin intermediul inculpatului Găvan Constantin, respectiv a unei alte persoane, ar fi diseminat subiectele ce urmau a fi susținute la proba scrisă a concursurilor de angajare organizate de Serviciul de Ambulanță Județean Dolj mai multor candidați, în vederea facilitării promovării de către respectivele persoane a concursurilor de angajare și a ocupării de către acestea a posturilor scoase la concurs”, au precizat procurorii.
Directorul Serviciului de Ambulanță Dolj, arestat pentru mită
Asistenta medicală este acuzată că i-ar fi ajutat pe cei doi inculpați.
”În perioada septembrie – octombrie 2024, inculpatul Gîngioveanu Cristian, în mai multe situații, ar fi primit de la fiul inculpatei Răducanu Ionica Melania diverse bunuri pentru a-l ajuta pe acesta să se angajeze ca șofer autosanitară la Serviciul de Ambulanță al Județului Dolj, cât și pentru a o angaja ca asistentă medicală în cadrul spitalului CFR Craiova pe concubina acestuia din urmă, unde manager este soția inculpatului Gîngioveanu Cristian.
În demersurile lor, inculpații Gîngioveanu Cristian și Găvan Constantin ar fi beneficiat și de ajutorul inculpatei”, mai spun anchetatorii.
Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare, la locuințele inculpaților au fost găsite sumele de 665.660 euro, 67.460 dolari și 203.850 lei. Sumele de bani au fost ridicate în vederea confiscării, mai spun procurorii anticorupție.
Vineri noaptea, Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă a directorului de la Ambulaţă şi a socrului acestuia. Asistenta medicală a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile.
Mita ar fi ajuns şi la Spitalul Căi Ferate Craiova
Tot vineri, anchetatorii au plasat sub control judiciar alte cinci persoane. Este vorba de managerul Spitalului Căi Ferate Craiova, soţia şefului de la Ambulanţă, un ambulanţier şi trei persoane fără calitate specială. Procurorii anticorupţie au explicat că şefa unităţii medicale ar fi primit diverse bunuri pentru angajarea unei femei ca asistentă medicală.
„La data de 19 octombrie 2024, ca urmare a intermedierii efectuate de către inculpatul Gîngioveanu Cristian, soția acestuia, inculpata Gîngioveanu Aurelia-Maria, în calitate de manager al Spitalului CFR Craiova, ar fi primit diverse bunuri de la inculpata Răducanu Ionica-Melania și fiul acesteia R.C.P., în vederea angajării în cadrul Spitalului CFR Craiova, ca asistentă medicală, a concubinei inculpatului R.C.P”, au precizat procurorii.
Zeci de mii de euro pentru angajări la Serviciul de Ambulanţă
Anchetatorii au mai explicat că ceilaţi inculpaţi din dosar au primit alte sume de bani. Tot pentru angajări la Serviciul de Ambulanţă.
„Inculpatul M.A. ar fi pretins sumele totale de 24.000 euro de la două persoane (martori în cauză), primind de la cei doi suma de 12.000 euro și echivalentul în lei a unei alte sume de 12.000 euro (respectiv suma de 60.000 de lei), promițând că va interveni pe lângă persoane cu putere de decizie în vederea angajării acestora în cadrul Serviciului de Ambulanță al Județului Dolj, pe posturile de șofer autosanitară scoase la concurs în perioada respectivă”, au susţinut procurorii. Acelaşi inculpat ar fi dat subiectele mai multor candidaţi.
Ambulanţierul este acuzat că a primit 100.000 de lei pentru angajarea unei persoane ca ambulanţier. Nu a reuşit acest lucru, aşa că „ar fi întreprins demersuri pentru a restitui persoanei respective suma de bani menționată anterior”, au mai precizat procurorii DNA.