-2.5 C
Craiova
luni, 18 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoi inculpaţi şi o firmă, obligaţi să achite banii obţinuţi ilegal de la APIA

Doi inculpaţi şi o firmă, obligaţi să achite banii obţinuţi ilegal de la APIA

Tribunalul Dolj a dispus încetarea procesului penal faţă de doi inculpaţi deferiţi justiţiei pentru folosirea de documente ori declarații false pentru obţinerea de fonduri europene, după ce fapta s-a prescris. În schimb, cei doi inculpaţi, alături de o societate comercială, au fost obligaţi să achite prejudiului adus APIA, în total 372.804 de lei. Potrivit procurorilor DNA, inculpaţii au depus la APIA documente false, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau.

Procurorii DNA din Craiova anunţau, în ianuarie 2021, trimiterea în judecată a doi inculpaţi şi a unei societăţi comerciale. Toţi au fost acuzaţi de fraudarea APIA cu aproape 400.000 de lei.
„În perioada 2012-2014, cei doi inculpați persoane fizice ar fi depus la APIA, mai multe documente false și inexacte (adeverințe, angajamente etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate. O parte dintre documentele depuse la APIA ar fi fost falsificate de unul dintre inculpații persoană fizică. Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 377.458 lei.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 412.895 lei, la care se adaugă dobânzile și penalitățile prevăzute în legislație, calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării integrale a debitului principal. În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin unuia dintre inculpați”, au precizat anchetatorii.

Obligaţi să achite banii obţinuţi ilegal de la APIA

Cei doi inculpaţi şi o societate comercială au fost deferiţi justiţiei în decembrie 2020. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanţă care s-a pronunţat săptămâna trecută, pe 14 noiembrie. Judecătorii au constatat că faptele s-au prescris şi a dispus încetarea procesului penal faţă de inculpaţi.
Cei doi inculpaţi şi societatea comercială au fost obligaţă să achite prejudiciul adus APIA. Astfel, inculpata din dosar a fost obligată să achite suma de 162.087 lei. Suma ar fi fost obţinută ilegal în campaniile din 2012 şi 2013. Împreună cu persoana juridică din dosar, inculpata a mai fost obligată să achite suma de 109.243 lei.

Inculpatul din dosar a fost obligat de instanţă să achite APIA, împreună cu societatea comercială, suma de 101.473 lei. La aceste sume se adaugă dobânda calculată până la data achitării integrale a prejudiciului. În total, inculpaţii trebuie să achite APIA suma de 372.804 lei.

Judecătorii au mai dispus menţinerea sechetrului pus pe bunurile inculpatei în aprilie 2019, până la concurenţa sumei totale de 271.331 lei. De asemenea, a fost pus sechestru asupra patrimoniului societăţii comerciale, asupra patrimoniului celuilalt inculpat din dosar, plus popriri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de părţile din dosar.

Citeşte şi: Poliţist judecat pentru fapte de corupţie, scos de sub control judiciar

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS