Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţiile formulate de şase inculpaţi deferiţi justiţiei într-un dosar privind fapte de corupţie, printre care un fost șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, Olt, şi un ofiţer de la Poliţia Corabia la data faptelor. A fost contestată o hotărâre a Curţii de Apel Craiova, instanţă care, în martie 2024, a respins cererile şi excepţiile formulate de inculpaţi şi a dispus începerea judecăţii.
Potrivit anchetatorilor, procurorul este acuzat de comiterea mai multor infracţiuni, de la abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, până la fals intelectual şi uz de fals. Poliţistul a fost deferit justiţiei pentru instigare la abuz în serviciu şi la favorizarea făptuitorului. În acelaşi dosar mai sunt judecate alte patru persoane – administratorul şi trei angajaţi ai unei societăţi comerciale.
Cei şase inculpaţi au fost deferiţi justiţiei în iunie 2023. În rechizitoriul întocmit, procrorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au explicat că infracţiunile au fost comise începând din octombrie 2021.
„În perioada 2018-2022 inculpatul L.S. a ocupat funcția de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia, perioadă în care a menținut o relație apropiată, de prietenie, cu inculpatul B.N., polițist în cadrul Poliției Corabia, Formațiunea Rutieră.
Urmarea acestei relaţii de prietenie, prim-procurorul L.S., folosindu-se de autoritatea funcției sale și aflându-se într-o vădită stare de incompatibilitate, a săvârşit următoarele fapte, cu scopul de a obţine foloase patrimoniale şi nepatrimoniale pentru inculpatul B.N. sau persoane apropiate acestuia din urmă. În luna octombrie 2021, a intervenit la conducerea IPJ Olt pentru ca ofiţerul de poliţie B.N. să fie mutat cu serviciul în localitatea de domiciliu, ca ofiţer coordonator al Formaţiunii Rutiere”, au precizat anchetatorii.
Acelaşi procuror mai este acuzat că, în primăvara anului 2022, a clasat un dosar în care poliţistul era cercetat penal.
Poliţistul din Corabia, protejat şi în faţa DNA
Procurorii au mai susţinut că procurorul Sorin Lia ar fi comis alte infracţiuni în 2022.
„După ce, în data de 21.12.2022, în calitate de prim-procuror, a intrat în posesia unui document clasificat privind fapte de corupţie comise în anul 2022 de prietenul său, ofiţerul de poliţie B.N., nu a dispus înregistrarea de îndată a acestor informaţii şi nu a dispus trimiterea imediată a acestora către organul competent, DNA. Mai mult, a comunicat prietenului său aceste informaţii clasificate, cu caracter secret de serviciu, care îl vizau, compromițând astfel ancheta organului competent, DNA”, au mai precizat anchetatorii.
De asemenea, în perioada 11 februarie 2022-25 martie 2022, procurorul ar fi instrumentat trei dosare penale „prin administrarea de probe în defavoarea organului constatator al faptelor şi în favoarea reprezentaţilor societăţii comerciale respective, cu scopul ca aceștia din urmă să evite răspunderea penală”, au mai susţinut procurorii.
Acelaşi procuror, alte acuzaţii
Anchetatorii au mai explicat că procurorul Lia a săvârşit şi alte infracţiuni.
„În luna noiembrie 2016, în calitate de procuror coordonator, a intervenit la un procuror stagiar, pentru ca acesta din urmă să pronunţe o anumită soluţie, favorabilă unui inculpat dintr-un dosar penal. În perioada 19 – 20.12.2021, s-a folosit de funcţia de conducere, emiţând retroactiv, pe numele său, un ordin de deplasare nereal, datat 17.12.2021, prin care a atestat faptul că, în data de 19.12.2021, a circulat pe drumurile publice în interes de serviciu – pentru a nu fi sancţionat contravenţional pentru încălcarea regimului legal de viteză, ordin pe care l-a folosit în faţa organelor de poliţie din cadrul unui serviciu rutier”, au mai susţinut procurorii.
Un procuror, un poliţist şi alţi patru inculpaţi, judecaţi la Craiova
Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova şi a intrat în procedura de cameră preliminară. Pe 7 martie 2024, instanţa a respins cererile şi excepţiile formulate de inculpaţi şi a dispus începerea judecării acestora.
Hotărârea instanţei a fost contestată de cei şase inculpaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Marţi, pe 17 decembrie, judecătorii au respins ca nefondate contestaţiile inculpaţilor. În urma acestei hotărâri, care este definitivă, Curtea de Apel Craiova poate stabili primul termen de judecată în acest dosar de corupţie.
Citeşte şi: Doi ani şi jumătate de închisoare pentru agresarea unei copile de 11 ani