3.6 C
Craiova
marți, 28 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEvenimentPoliția bulgară a „blocat salvarea” a trei adolescenți migranți care au murit înghețați

Poliția bulgară a „blocat salvarea” a trei adolescenți migranți care au murit înghețați

Autoritățile bulgare au fost acuzate că au ignorat apelurile de urgență și au obstrucționat eforturile de salvare a trei adolescenți egipteni. Aceștia au murit ulterior la temperaturi sub zero, în apropierea graniței bulgaro-turce, la sfârșitul lunii decembrie.

Un dosar de dovezi întocmit de două organizații umanitare, văzut de The Guardian, conține fotografii, mărturii și geolocalizări care ar arăta eșecul autorităților de a salva băieții, care au cerut ajutor în timp ce se luptau cu frig și s-au pierdut în pădurile din Burgas, în sud-estul Bulgariei.

Organizațiile, No Name Kitchen (NNK) și Collettivo Rotte Balcaniche (CRB), spun că raportul lor, Frozen Lives, dezvăluie o imagine mai amplă a brutalității împotriva migranților la granițele Europei.

Cei mai mulți azilanți sunt la granița turco-bulgară

Granița Bulgariei cu Turcia este un punct de trecere frecvent pentru persoanele care speră să solicite azil în Europa. Au existat abuzuri bine documentate ale drepturilor omului în ultimii ani, inclusiv acuzații de respingere ilegală a solicitanților de azil în Turcia. Este un teren interzis, stâncos și deluros, cu temperaturi scăzute și vânturi puternice.

NNK și CRB spun că au fost alertate pentru prima dată în dimineața zilei de 27 decembrie 2024. Au fost efectuate apeluri către o linie telefonică de urgență creată de un grup umbrelă de organizații caritabile. Apelurile se refereau la trei adolescenți „cu risc imediat de deces” și trimiteau locații GPS.

Activiștii au făcut apoi mai multe apeluri la numărul oficial de urgență 112 și au încercat să-i contacteze pe băieți.
Poliția de frontieră bulgară ar fi împiedicat încercările de salvare din partea organizațiilor, în ciuda faptului că i s-a arătat un videoclip cu unul dintre băieți în zăpadă.

Mușamalizare

Băieții, identificați mai târziu ca fiind Ahmed Samra, 17 ani, Ahmed Elawdan, 16 ani și Seifalla Elbeltagy, de 15 ani, au fost mai târziu găsiți morți. Ahmed Samra a fost descoperit cu „amprente de labe de câine și de cizme în jurul corpului său”, ceea ce spune raportul că „indică faptul că poliția de frontieră l-a găsit deja, poate încă în viață sau mort, dar a ales să-l lase acolo în frig”.

 Ahmed Elawdan, 16 ani
Ahmed Elawdan, 16 ani

Activiștii care s-au întors la fața locului spun ulterior că au descoperit că toate urmele amprentelor au fost șterse. Unul dintre cei care au descoperit cadavrul în zăpadă a spus că imaginea a fost pentru totdeauna „arsă” în memoria lor.

S-a descoperit că unul dintre cadavrele băieților a fost mâncat parțial de un animal.

Organizațiile NNK și CRB îi consideră vinovați pe polițiștii bulgari

Raportul detaliază hărțuirea sistematică a echipelor de salvare ale organizațiilor în scăderea temperaturii în decembrie, precum și vandalismul uneia dintre mașinile lor, pe care au fost forțați să o abandoneze de polițiștii de frontieră. Mașina a fost găsită ulterior cu geamurile sparte și cu șuruburi în motor pentru a-l dezactiva.

O echipă de salvare a avut pașapoartele și telefoanele confiscate de poliție, iar amprentele și fotografiile le-au fost luate. O femeie activistă a fost percheziționată la secția de poliție.

„Am fost separată de prietenii mei bărbați și percheziționată în fața a doi ofițeri de poliție de frontieră și am fost forțată să stau acolo în timp ce îmi umblau prin bagaje”, a spus ea.

„M-am simțit profund inconfortabil și inutil să mă facă să stau acolo goală. Mi s-a părut că fiecare acțiune pe care au făcut-o ofițerii a fost doar pentru a ne intimida și a ne speria și a ne amâna să facem din nou ceva similar.”

O altă încercare de salvare

În timpul unei alte încercări de salvare, un grup a fost forțat să meargă aproximativ 10 km până la cel mai apropiat oraș, în timp ce era urmărit de poliția de frontieră în mașina lor.

Mai multe organizații pentru drepturile omului au tras un semnal de alarmă în ultimii ani cu privire la ceea ce spun că este o creștere bruscă a țintirii celor care manifestă solidaritate și lucrează cu solicitanții de azil și migranții din întreaga Europă.

În septembrie anul trecut, centrul atenției s-a îndreptat din nou asupra autorităților bulgare, după ce instituția de raportare de investigație Balkan Insight a descoperit dovezi care sugerau că ofițerii agenției de frontieră a UE Frontex erau intimidați până la tăcere cu privire la încălcările drepturilor la care asistaseră la granița cu Bulgaria.

NNK și CRB au cerut o „investigație oficială independentă”

În lumina morților adolescenților, NNK și CRB au cerut o „investigație oficială independentă” privind „violența sistemică și neglijența autorităților bulgare” și „tratamentul degradant al persoanelor aflate în mișcare”.

Un activist a spus: „Nu ar trebui să fie responsabilitatea activiștilor îngrijorați să ajungă la oamenii din pădure – poliția de frontieră este instruită și plătită pentru a face acest lucru.

„Este cu totul șocant că trei minori au murit înghețat în pădure, deși au fost depuse mai multe alerte la 112. Acesta este un eșec imens pentru toată lumea. Nu numai forțele de poliție bulgare, ci și pentru UE în general și pentru toate statele sale membre.”

Ministerul bulgar de interne a respins acuzațiile

Ministerul bulgar de interne a respins acuzațiile și a spus că forțele sale de frontieră au reacționat în timp util la rapoartele despre tineri aflați în primejdie, trimițând patrule „imediat”, dar că cadavrele au fost găsite în locații diferite de cele furnizate inițial.

Investigațiile continuă în aceste cazuri, adăugând că poliția de frontieră „nu a permis și nu a tolerat nicio exprimare a comportamentului inuman sau lipsit de respect al personalului său față de cetățeni”. Și acest lucru este valabil pentru toți cetățenii și toți azilanții țărilor terțe care au intrat ilegal pe teritoriul țării.

„În 2024 au fost 515 operațiuni de căutare și salvare efectuate de direcția generală a poliției de frontieră din Bulgaria, cu scopul de a oferi asistență medicală resortisanților țărilor terțe care au reușit să intre neregulat în țară”, a spus ministerul. „Patrulele noastre au reacționat la toate aceste semnale în timp util, având în vedere cât de crucial este acest lucru atunci când o persoană este expusă la condiții meteorologice extreme.”

Citește și: Toate cele 150 de insule ecologice montate în Râmnic pot fi folosite pentru aruncarea deșeurilor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS