Studenții sârbi au organizat demonstrații la sfârșitul zilei de 14 aprilie și au blocat accesul în radio-televizunea națională din Belgrad și Novi Sad.
Ei și-au exprimat nemulțumirea față de raportarea protestelor care au avut loc aproape zilnic de la prăbușirea fatală a plafonului gării în noiembrie.
Studenții au acuzat radiodifuzorii naționali – Radio Televiziunea Serbiei (RTS) din Belgrad și Radio Televiziunea Voivodinei (RTV) din Novi Sad – că le-au ignorat mișcarea și protestele.
„Radiodifuzorul public lucrează împotriva noastră a tuturor”, au scris studenții pe Instagram. Au montat corturi în afara RTS și RTV și au promis o blocare prelungită. Ofițerii de poliție au fost trimiși la Belgrad, dar nu au fost raportate incidente.
Acuze din partea studenților
Studenții din Belgrad au cerut pe rețelele de socializare, ieri dimineață, o blocare a RTS în două locații din Belgrad.
Au existat critici că radiodifuzorii nu au reușit să acopere o știre referitoare la zeci de bicicliști sârbi care la începutul acestei luni au călătorit aproximativ 1.300 de kilometri până la Parlamentul European de la Strasbourg. Cicliștii au vrut să atragă atenția asupra campaniei anticorupție în desfășurare a țării lor.

Protestele au început după ce prăbușirea unui baldachin de beton la gara Novi Sad a ucis 16 persoane. Colapsul mortal a declanșat demonstrații la nivel național în Serbia. Oamenii au acuzat guvernul de corupție și supraveghere deficitară, potrivit Radio Free Europe Radio Liberty.
Sute de mii de participanți la proteste
Adunările au avut loc aproape zilnic, atrăgând sute de mii de participanți în marile orașe. Mișcarea mai largă atrage atenția asupra a ceea ce ei spun că este statul de drept care se prăbușește și corupția sistemică sub președintele Aleksandar Vucic. Presiunea a dus la demisia premierului și la prăbușirea guvernului.

Președintele Adunării Naționale a Serbiei, Ana Brnabic, a programat pentru 15 aprilie o sesiune specială a parlamentului la care sunt așteptați să fie aleși membrii noului guvern, potrivit site-ului adunării.
Aleksandar Vulin, care a ocupat funcția de vicepreședinte în guvernul anterior, nu se află pe lista propusă de noi miniștri. De când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, Vulin a vizitat Rusia și s-a întâlnit cu înalți oficiali ruși, inclusiv cu președintele rus Vladimir Putin. Vulin se află sub sancțiunile SUA din 2023 pentru că ar fi facilitat activitățile Rusiei în Balcani.
Vucic: Protestele conduse de studenți amenință pacea și stabilitatea în țară
Vucic și-a adunat susținătorii la Belgrad pe 12 aprilie, anunțând că va forma o nouă mișcare politică în fața valului tot mai mare de proteste. Vucic insistă că protestele conduse de studenți amenință pacea și stabilitatea în țară. El îi acuză pe organizatori că sunt plătiți de „agențiile de informații străine”.

Vucic le-a spus miilor de susținători în timpul mitingului din 12 aprilie că autoritățile trebuie să înceapă proceduri „pentru a restabili ordinea în țară”. „Respectarea deplină a Constituției trebuie să aibă loc pentru a asigura securitatea Serbiei. Avem nevoie de energie nouă și forță nouă, un plan nou, nu un plan până în 2027, ci până în 2035”.
Citește și: Dolj: A plecat de acasă de câteva zile și este căutat de poliție