-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAsistentă de la Filiași, rezultat pozitiv la testele rapide COVID

Asistentă de la Filiași, rezultat pozitiv la testele rapide COVID

O asistentă de la Compartimentul Primiri Urgențe (CPU) al Spitalului Filișanilor a fost testată pozitiv pentru COVID-19 la două teste rapide făcute zilele trecute. Cadrul medical apucase să vină la serviciu, după ce CPU din Filiași a fost redeschis. I s-a făcut instructajul, apoi a făcut un test rapid. Și la al doilea, rezultatul a fost tot pozitiv. Femeia se află acum în autoizolare, transmite primarul din localitate, Costeluș Gheorghe Ilie. DSP spune că testele rapide nu prezintă relevanță.

„Am înțeles că a purtat discuții cu cei de la DSP, care se vor duce astăzi să îi ia probe pentru testul RealTime PCR”, a menționat edilul, care nu știe sigur dacă femeia prezintă vreun simptom.

Directorul executiv al DSP Dolj, Ludmila Prunariu, ar fi cerut un punct de vedere al Ministerului Sănătății cu privire la testele rapide și i s-ar fi comunicat că acestea nu sunt avizate de Organizația Mondială a Sănătății, nici de Minister și că nu ar avea relevanță pentru diagnostic. Sigurele testări avizate sunt cele realizate prin RealTime PCR. În cazul asistentei din Filiași, se pare că DSP o va testa doar dacă prezintă simptome, conform metodologiei actuale.

Asistenta este unul dintre cadrele medicale care a intrat în contact cu primul pacient depistat pozitiv la Filiași, caz în urma căruia s-a luat decizia de a se închide temporar CPU. Între timp, medicul care a insistat ca pacientului zero din Filiași să i se facă testul a fost confirmat cu virusul Sars-Cov2, după ce a avut stări febrile și a ajuns la Spitalul de Infecțioase din Craiova.

Primarul din Filiași spune că și celelalte cadre medicale de la CPU au fost testate la revenirea la spital, dar testele rapide au avut rezultate negative.

Testele rapide au fost achiziționate din donații, menționează primarul: „Sunt teste rapide certificate la nivel european, pe care le pot folosi, la cerere, angajații din spital. Să vedem cât ne țin buzunarele, să putem lua teste ca personalul medical să fie testat din 14 în 14 zile”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS