6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateAngajații a două spitale din Craiova, suspectați că refuzau să lucreze teste COVID pentru DSP ca să le facă pe cele cu plată. Ce spun managerii

Angajații a două spitale din Craiova, suspectați că refuzau să lucreze teste COVID pentru DSP ca să le facă pe cele cu plată. Ce spun managerii

Șefii de laboratoare de la două spitale de stat din Craiova sunt anchetaţi penal pentru că ar fi refuzat să prelucreze probe recoltate de către DSP Dolj în cadrul unor anchete epidemiologice, sub pretextul că sunt prea aglomerați, în timp ce ar fi făcut, de fapt, teste cu plată.

La data de 18.08.2020, organele de poliţie s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în perioada iunie 2020 – până în prezent, funcţionari publici din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş Craiova, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nr. 1 Craiova, încadraţi în funcţia de şefi laboratoare, sub pretextul prelucrării unor teste din alte judeţe limitrofe, refuză să primească pentru testare toate probele recoltate de către D.S.P. Dolj în urma constatării unor cazuri de infectare cu virusul menţionat, fapt ce are ca urmare întârzierea în luarea unor măsuri de prevenire sau combatere a infectărilor în locaţiile identificate de organele de sănătate publică.

Autosesizare după apariţia focarelor de infecţie

Situaţia face, cel mai probabil, referire, la cazul focarelor de infecţie din centrele de îngrijire din Craiova şi Filiaşi. Una dintre cauzele amplificării situaţiei de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova a fost, conform directorului instituţiei şi a DSP, întârzierea mare a rezultatelor unor teste (chiar şi de peste o săptămână).

Confom comunicatului Parchetului, „în realitate, funcţionarii precizaţi procedează la efectuarea unor teste pentru persoane care nu sunt incluse în metodologia de testare a Institutului Naţional de Sănătate Publică , fiind folosite ulterior în vederea dovedirii îndeplinirii condiţiilor de călătorie în străinătate.”

Ce spune conducerea celor două spitale

Managerul SJU Craiova, Laurenţiu Ivanovici, a declarat pentru GdS că laboratorul de genetică medicală din cadrul spitalului nu a refuzat niciun fel de solicitare pentru DSP Dolj sau alte DSP-uri din regiune. „Întârzierea din prelucrarea probelor este urmarea unui asalt de solicitări din partea DSP Dolj. La un moment dat, au fost recoltate multe probe de la căminele de bătrâni sau instituţiile DGASPC Dolj, numărul probelor de prelucrat era foarte mare. Noi aveam capacitatea de a lucra maxim 250 de teste pe zi, până acum două săptămâni, când ne-a mai venit un echipament.

Acum avem capacitate mai mare, de aproape 400 de teste pezi, dar avem nevoie şi de kituri de extracţie, suntem condiţionaţi. Chiar dacă am comandat un număr mare, nu au fost onorate comenzile conform solicitărilor noastre. Unicii furnizori de astfel de kituri, pentru cel de-al doilea aparat PCR, au monopol în România şi, astfel, depindem de ei”, a menţionat, pentru GdS, Ivanovici.

Managerul SJU adaugă că decizia luată în Comitetul Director a fost de a se face maxim 30 de teste cu plată, la cerere, pe zi, pentru a creşte veniturile proprii. „Iar din aceste teste s-au achiziţionat teste pentru a ne testa personalul propriu”, a adăugat acesta.

Adina Turcu, managerul Spitalului de Infecţioase a transmis că nu poate comenta nimic până nu va primi un document oficial cu privire la această anchetă. Aceasta a spus, totuşi, că „Victor Babeş face, în primul rând, teste pentru bolnavi. Avem undeva între 210-240 de pacienţi în spital în această perioadă, tot timpul se recoltează teste pentru ei”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS