Personalul de la Serviciul Județean de Ambulanță Gorj (SJU Gorj) folosește pentru transportul probelor recoltate de la suspecții Covid-19 o ladă frigorifică pentru răcit berea și sucul.
Este echipamentul achiziționat de conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Gorj pentru lupta împotriva coronavirusului.
Lada poate fi cumpărată de la orice supermarket cu doar câteva zeci de lei. Nu este compatimentată, iar probele recoltate sunt puse unele peste altele. În plus, echipamentul respectiv nu este dezinfectat și este plimbat, de către salariații care merg la recoltări, de la Serviciul de Ambulanță la locuințele unde se recoltează probe, respectiv la sediul Direcției de Sănătate Publică Gorj.
În aceste condiții, nimeni nu poate garanta că echipamentul respectiv nu devine un posibil mijloc de răspândire a coronavirusului.
Nu au participat la ședințe de instruire
O ladă frigorifică profesională folosită pentru transport de medicamente, vaccinuri sau probe medicale costă de 10 ori mai mult.
Sunt echipamente utilizate special în domeniul medical și nu pentru a ține sucul rece, destinația pentru care a fost concepută lada frigorifică aflată acum în dotarea Serviciului Județean de Ambulanță Gorj.
Personalul de la unitatea amintită a spus că nu au fost organizate nici cursuri de instruire pentru recoltarea de probe și fiecare salariat trimis să recolteze probe pentru depistarea Covid-19 procedează cum crede. De asemenea, nu a fost stabilită o procedură clară în privința modului de lucru în teren, recoltarea și predarea probelor, astfel încât să se prevină răspândirea coronaviruslui.
Unul dintre asistenții medicali trimiși să recolteze probe de la suspecții Covid-19 chiar a consemnat la un moment dat faptul că nu este sigur pe validitatea probelor, dat fiind faptul că nu a beneficiat de instruire din partea unor specialiști.
Documentele sunt întocmite acasă, la suspecții Covid-19
Nu este stabilită nici procedura privitoare la întocmirea documentelor care îi vizează pe suspecții Covid-19.
De asemenea, au fost cazuri în care s-a folosit același echipament de protecție când au fost recoltate probe de la mai multe persoane, de la adrese diferite.
La rândul său, Constantin Mitroi, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Gorj, a precizat că la nivelul instituției există dotările necesare, iar personalul ar fi beneficiat de instruiri pentru recoltarea de probe de la suspecții de coronavirus.