Termo Craiova a intrat oficial începând de ieri, 29 martie a.c. în faliment. Judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Mehedinţi a declarat falimentul furnizorului de căldură la cinci ani de la intrarea în insolvenţă. Din acest moment furnizorul de căldură al oraşului dispare.
Procedura de faliment este, în fapt, ultima etapă a procedurii generale de insolvenţă, ce se aplică debitorului şi presupune lichidarea averii acestuia cu scopul de a acoperi pasivul firmei şi apoi radierea acesteia. Mai pe înţelesul tuturor, proprietăţile Termoficării sunt valorificate, iar banii încasaţi în urma acestui proces sunt folosiţi pentru plata datoriilor pe care le are societatea. Angajaţii vor primi un preaviz de cel puţin 20 de zile lucrătoare şi vor ajunge în şomaj. Căldura craiovenilor rămâne la mâna lichidatorului judiciar şi a creditorilor cu precădere la mâna CE Oltenia.
Termo, ultima factură
Ce se va întîmpla cu căldura craiovenilor? Reprezentanţii Termoficării nu pot preciza dacă populaţia va mai primi căldură şi apă caldă începând cu luna aprilie. Societatea şi-a plătit către principalul creditor şi furnizor de agent termic primar factura până la sfârşitul acestei luni. Factura este plătită în avans, spune administratorul special al societăţii, aceasta urmând să fie trimisă de către CEO până la data de 10 aprilie a.c.
Primăria Craiova a convocat de îndată şedinţa Consiliului Local ca să găsească soluţii
Primăria Craiova trebuie să găsească foarte repede o soluţie pentru a evita întreruperea furnizării căldurii şi apei calde.
Din acest motiv, primăria a convocat de îndată la 31.03.2021 Consiliul Local al Municipiului Craiova în şedinţă extraordinară:
Trebuie spus că administraţia locală craioveană a fost înființată în anul 2015 ca operator regional în cadrul ADI Termis Dolj, o asociere între Primăria Craiova, primăria Ișalnița și primăria Vârvoru de Jos. Noua societate are ca “obiect de activitate serviciul de producţie, transport, distribuţie şi furnizare energie termică în sistem centralizat cu următoarea structură a părţilor sociale: Municipiul Craiova-18 părţi sociale, Comuna Vârvoru de Jos- 1 parte socială şi Comuna Isalniţa- 1 parte socială”.
Punerea pe picioare a noii societăți era de așteptat întrucât în dosarul de insolvență- 140/63/2015 – aflat pe rolul Tribunalului Mehedinți, declararea falimentului era inevitabilă.
Noua societate SC Termo Urban Craiova va avea un număr de 398 de angajați dintre care 8 posturi de conducere şi 390 posturi de execuţie, fiind condusă de un administrator. În mare, numărul angajaților este cam același cu numărul angajaților pe care îi are Termo la acest moment. Noua societate urmând să preia angajații actualei societăți.
CEO urmează să încheie contract de furnizare a agentului termic cu noua societate
Reprezentanţii CE Oltenia spun că nu vor lăsa oraşul Craiova fără căldură. Complexul va continua să livreze căldură populaţiei şi este pe punctul de-a încheia contract de livrare cu noul operator, SC Termo Urban Craiova.