6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFoarte multe resturante din Craiova au spus „pas“ pentru Revelion

Foarte multe resturante din Craiova au spus „pas“ pentru Revelion

Foarte multe restaurante din Craiova nu mai organizează petrecerea de Revelion. Motivul este că pandemia le-a dat peste cap planurile, iar Guvernul i-a anunţat pe patronii de restaurante foarte târziu în legătură cu permisiunea de a organiza petrecerea de Anul Nou.

Domeniul HORECA din Craiova suferă foarte mult din cauza pandemiei, iar patronii de restaurante au renunţat, în mare parte, să organizeze petreceri de Revelion. Preşedintele Asociaţiei HORECA Oltenia susţine că au fost anunţaţi foarte târziu că se pot ţine petreceri la trecerea dintre ani. „În mod normal, în fiecare an eram anunţaţi până pe 15 noiembrie, cel târziu, în legătură cu organizarea acestor petreceri. Anul acesta, anunţul a fost făcut după 1 decembrie. Evident, să organizezi o petrecere de acest gen mai necesită câteva zile. Aşa că timpul a fost extrem de scurt. Iniţial, anunţaseră destul de multe restaurante că vor să facă petrecerea, însă, la câteva zile distanţă au renunţat. Asta pentru că cererea a fost foarte mică şi nu acoperea nici o mică parte din întreaga investiţie. Potenţialii clienţi îşi rezervaseră deja în alte locuri, îşi făcuseră alte planuri. Aşa că, doar 30% din restaurantele care îşi arătaseră intenţia de a organiza petrecerea de Revelion au rămas în continuare dispuse să facă acest lucru“, a spus Marius Bănică, preşedintele Asociaţiei HORECA Oltenia.

Care sunt preţurile pentru un Revelion la restaurant

Cei care vor să opteze, pe ultima sută de metri, pentru a petrece noaptea dintre ani la un restaurant din Craiova, trebuie să scoată din buzunar între 150 şi 700 de lei, în funcţie de pretenţii. Craiovenii care vor merge la restaurant trebuie să ştie că au nevoie de certificat verde. Acest lucru înseamnă că trebuie să fie vaccinaţi împotriva Covid 19 sau să fie trecuţi prin boală. De asemenea, mai există încă o opţiune introdusă de curând în acestă noţiune de „certificat verde“. Oamenii au la dispoziţie posibilitatea de a se testa PCR sau cu test antigen, la o clinică autorizată de DSP, iar rezultatul pozitiv sau negativ va apărea în baza de date, atunci când este scanat codul QR.

HORECA, nemulţumită de ora de închidere

Preşedintele Asociaţiei HORECA Oltenia susţine că acest domeniu este foarte vitregit, mai ales din cauza orei de închidere impusă de stat restaurantelor. „Nu înţelegem lipsa de logică a celor care ne conduc. Este vorba despre restricţiile de oră şi de capacitate la restaurante. Dacă noi avem doar clienţi cu certificat verde, de ce să impui o oră la care să se închidă restaurantul? Oamenii ies, în mare parte, seara în oraş. Aşa că dacă noi închidem la ora 21.00, pierdem cina. Exact când restaurantele trebuie să încaseze cei mai mulţi bani, atunci se închid. Nu are nimeni o explicaţie. Boala se poate lua doar în anumite intervale orare? Chiar nu înţelegem“, a adăugat Marius Bănică.

Preţurile crescute la alimente, altă lovitură pentru HORECA

Preţul alimentelor a crescut în ultima perioadă, iar HORECA este afectată şi de acest aspect. „Atunci când cresc preţurile, acest lucru se reflectă în preţul final al produselor pe care noi le vindem. Aşa că un client va plăti mai scump produsul. După ce că şi oamenii stau destul de prost din punct de vedere financiar, creşterea preţurilor din restaurante îi ţine departe. Aşa că antreprenorii care deţin restaurante se descurcă din ce în ce mai greu. A fost foarte bine în vara acestui an, când restaurantele au funcţionat normal, iar evenimentele, indiferent de tipul acestora, s-au ţinut. Însă, „nota de plată“ a venit în toamnă, odată cu noile restricţii“, a mai spus preşedintele Asociaţiei HORECA Oltenia.

Citeşte şi: Cum se face compensația pe factura de energie electrică

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS