-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj25 de dosare penale pentru violență împotriva animalelor, în Dolj

25 de dosare penale pentru violență împotriva animalelor, în Dolj

Biroul pentru Protecţia Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj a primit, în anul 2021, peste 200 de sesizări cu privire la acte de violență împotriva animalelor.  Însă, în mai puțin de 10% dintre cazuri s-a ajuns la dosar penal.

Iubitorii de animale au făcut, de-a lungul timpului, demersuri pentru ca animalele să beneficieze de mai multă protecție din partea autorităților. În Dolj, există deja Biroul pentru Protecţia Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj. De asemenea, la dispoziția iubitorilor de animale este pus site-ul https://www.protectiaanimalelor.org/judetul/dolj/, unde oamenii au posibilitatea să intre în legătură cu diverse autorități și asociații care se pot ocupa de protecția animalelor. De asemenea, prin intermediul site-ului poți găsi un animal pe care să îl adopți.

Ce poți face dacă ești martor la chinul animalelor

Oamenii care sunt martori la acte de violență împotriva animalelor trebuie să anunțe poliția. „În situaţia în care o persoană este martoră la torturarea unui animal se poate adresa organelor de poliţie prin intermediul SNUAU 112 sau direct Inspectoratului de Poliție Județean Dolj prin apelare la nr. de tel.: 0251.407.500. De asemenea, se poate depune o plângere direct la sediul Biroului pentru Protecţia animalelor sau la sediul oricărei subunităţi de poliţie din subordinea Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, precum şi prin poştă sau online, pe site-ul instituţiei“, au declarant reprezentanții IPJ Dolj.  

25 de dosare penale în județul nostru

Pe tot parcursul anului 2021, IPJ Dolj a primit 205 sesizări referitoare la torturarea animalelor. Însă, în mai puțin de 10% din cazuri s-a ajuns la dosar penal. „De la începutul acestui an, polițiștii Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, au primit un număr de 205 sesizări, 25 dintre acestea având caracter penal, fiind întocmite dosare penale“, a mai precizat IPJ Dolj.

Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor spune că “poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situaţie de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile”.

Același act normativ precizează că “… prin animal aflat într-o situaţie de pericol se înţelege animalul aflat în oricare dintre următoarele situaţii:

– animal care a fost rănit sau schingiuit;

– animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;

– animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul;

– animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;

– animal domestic expus forţat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;

– animal din speciile ecvidee, bovine, ovine şi caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulaţie publică”.

Torturarea animalelor se pedepsește cu închisoarea

Cei care încă mai practică violența împotriva animalelor și consideră că nu pot fi pedepsiți ar trebuie să se gândească de mai multe ori înainte de a face acest lucru.

„Potrivit art. 25, alin. 1 din Legea nr. 205/2004 – constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

– uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;

– practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

– organizarea de lupte între animale sau cu animale;

– folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;

– rănirea sau schingiuirea animalelor;

– intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.

– folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare”, au menționat reprezentanții IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS