6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Bătaie“ la Bursa locurilor de muncă din Craiova

„Bătaie“ la Bursa locurilor de muncă din Craiova

Bursa locurilor de muncă a avut loc vineri, 20 mai, la Casa Ştiinţei din Craiova. Încă de la ora deschiderii evenimentului a fost „bătaie“ mare. Peste 150 de oameni erau constant la coadă pentru a intra să se vadă cu angajatorii.

Bursa locurilor de muncă de la Craiova, organizată pe 20 mai, la Casa Ştiinţei, a însemnat aglomeraţie mare, nervi mulţi pentru oamenii care au stat la coadă, dar şi oferte de muncă destul de variate pentru oamenii care îşi doresc să muncească. „Aici sunt şomeri indemnizaţi, care primesc şomaj, şi neindemnizaţi, adică acei oameni care primesc ajutor social. Ei trebuie să vină să îşi găsească un loc de muncă. Noi de fiecare dată îi chemăm la sediu, atunci când avem angajatori. I-am chemat şi luna aceasta la vizat, iar după ce vizitează Bursa locurilor de muncă, abia apoi primesc carnetul de şomaj. Bursa din acest an a beneficiat de 44 de angajatori, care au pus la dispoziţie 1.068 de locuri de muncă. Dintre acestea, 41 sunt pentru persoane cu studii superioare, iar 1.027 de posturi pentru cei cu studii medii, liceale, profesionale sau postliceale.

În mare parte se caută lucrători comerciali, dispeceri, agenţi de securitate, muncitori necalificaţi în construcţii sau în agricultură, lucrători în confecţii. De asemenea, sunt puse la dispoziţie locuri de muncă pentru ospătari, barmani, agenţi de vânzări şi multe posturi pentru şoferi de camion. Am observat că majoritatea au fost oameni trecuţi de 40 de ani. De asemenea, am avut aici tineri de la Penitenciarul de minori şi tineri, dar şi tineri de la un liceu special“, a declarat Anca Petcu, purtător de cuvânt al AJOFM Dolj.

De unde aglomeraţia?

La prima vedere, aglomeraţia din faţa sălii în care s-a organizat evenimentul te ducea cu gândul la faptul că există foarte mulţi oameni care vor să muncească. În realitate, însă, acolo se aflau şi toţi cei care aveau nevoie să li se vizeze carnetul de şomaj. AJOFM a decis să le oprească şomerilor carnetele de şomer înainte de a le viza pentru această lună, pentru a-i obliga să treacă pe la Bursa Locurilor de muncă pentru a-şi căuta serviciu. Aşadar, unii s-au văzut nevoiţi să dea o raită pe la eveniment, pentru că altfel nu îşi puteau viza carnetul de şomaj.

Însă, printre aceştia, au existat şi oameni care îşi doreau cu adevărat să muncească. „Vreau să îmi găsesc un loc de muncă în bucătărie. Ajutor de bucătar, orice. Am o vârstă mai înaintată, nu mai sunt tânără şi nu mai găsesc aşa uşor de lucru. Dar nici nu pot să stau acasă să trăiesc din şomaj. Mai ales că cheltuielile sunt din ce în ce mai mari. Am stat şi în şomaj, dar este foarte greu să te descurci. Sper ca cineva să mă accepte“, a spus o femeie care reuşise să îşi depună CV-ul.
O tânără îşi dorea un job de ospătar. „Am făcut o şcoală profesională de ospătari şi vreau să îmi găsesc de muncă. Poate am şi eu noroc, mai ales că vine vara, o să fie nevoie de ospătari mai mulţi“, a spus aceasta.

În construcţii se găsesc greu muncitori

În domeniul construcţiilor se găsesc destul de greu muncitori. Oamenii care sunt calificaţi pentru meseriile din construcţii sunt din ce în ce mai puţini, iar tinerii nu prea sunt dispuşi să înveţe şi nici să depună prea mult efort pe şantiere.

„Avem nevoie de muncitori. Avem lucrări care nu sunt acoperite pentru că nu avem personalul necesar. Noi suntem o firmă care aducem inclusiv din Bangladesh oameni, adică importăm forţă de muncă pentru că nu prea găsim muncitori în zona noastră. Avem mulţi oameni care se apropie de pensie şi nu mai găsim tineri pe meseriile respective. Sunt unii care vin, îi angajăm, apoi pleacă după o săptămână. Munca în construcţii este grea. În general, noi lucrăm cu cei mai în vârstă. Ei ştiu ce înseamnă să muncească şi sunt mai responsabili. Dar noi acceptăm şi tineret, numai să îşi dorească să fie pe banul lor. Dacă îţi doreşti să ai banul tău, munceşti. La început, pentru un necalificat, poate e mai greu, dar oricine se poate califica pe parcurs şi poate să avanseze“, a spus Petrică Mihăilescu, un reprezentant al firmei Novara, aflat la Bursa locurilor de muncă.

Citeşte şi: Câţi doljeni s-au căsătorit şi câţi au divorţat în ultimii doi ani

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS