4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDr. Anca Mușetescu și avântul spre căile nebătătorite ale reumatologiei

Dr. Anca Mușetescu și avântul spre căile nebătătorite ale reumatologiei

Mama mea făcea gărzi şi mergeam cu tata la spital să îi ducem mâncare. Şi cabinetele de la urgenţă, sala de mici intervenţii, erau acolo, tot timpul cu geamurile deschise. Primul lucru pe care îl făceam era să mă uit pe geam să văd ce se întâmplă înăuntru”, își amintește dr. Anca Mușetescu.

Dacă unii oameni nu ştiu nici la vârsta maturităţii care le este drumul, sunt alţii care îşi trasează calea, de multe ori fără ca măcar s-o ştie, încă din primii ani de viață. Iar medicul Anca Muşetescu se află, cu siguranţă, printre ei.

Sub aura chemării medicinei

A crescut într-o familie de doctori şi nu ţine minte să fi fost vreun moment în care să fi luat în considerare orice altă opțiune care să i se substituie medicinei. “Este ceea ce am văzut, ceea ce am simţit şi cred că am crescut în spiritul acesta al solidarităţii faţă de cei aflaţi în suferinţă. Şi căutând, într-un fel, satisfacţia pe care ţi-o aduc binele şi ajutorul pe care îl oferi celor din jur”. Sub aura acestei chemări, și-a clădit cariera pas cu pas, iar acum este unul dintre cei mai căutaţi şi reputați medici reumatologi și inima clinicii Medisof din Craiova. O profesionistă apreciată de colegi, îndrăgită de pacienţi pentru empatia şi umanitatea sa și admirată de mulți din jur pentru energia parcă inepuizabilă pe care o investeşte în munca şi în pasiunea sa pentru medicină.

Tot ce a construit a făcut-o cu discreție și modestie, iar acest material este cu atât mai prețios cu cât medicul Anca Mușetescu nu găsește nici confortul mental, nici timpul pentru a vorbi, uneori, și despre sine. Preferă oricând pacienții și cabinetul, locul în care se simte cel mai în largul său.

Dr. Anca Muşetescu, alături de o parte dintre asistentele din echipa Medisof

Reumatologia și căile ei nebătătorite

În facultate, a făcut parte dintr-o grupă de studenţi foarte motivaţi, dornici de performanţă şi recunoaştere. „S-a creat o emulaţie, ne-am dorit toţi să reuşim şi cred că motivaţia aceasta a contat în parcursul meu”, spune medicul.

Opţiunea pentru reumatologie i-a surprins pe părinţii săi. “Mama, care este medic cardiolog, şi-ar fi dorit să îi calc pe urme”.

Specialitatea pe care și-a dorit-o încă de când a mers la examenul de rezidenţiat a fost o adevărată provocare pentru dr. Anca Mușetescu în facultate: „Era o specialitate nouă la noi în ţară, cu foarte multe schimbări de paradigmă, cu foarte multe noutăţi, cu multe elemente din alte specialităţi, fiind desprinsă din medicina internă şi având multe conexiuni cu ramuri precum cardiologia, nefrologia, bolile infecţioase şi alte specialităţi desprinse, de asemenea, din medicina internă. Totodată, patologiile autoimune m-au provocat şi m-au atras, începuseră să apară terapii noi, inovatoare, metode de diagnostic moderne. Mi-am luat lucrarea de licenţă în acest domeniu, şi la îndrumarea mentorului meu, profesoara de reumatologie din facultate, şi aşa s-a născut pasiunea pentru această specialitate”.

Pionierat în reumatologia craioveană

Reumatologia a fost, de fapt, răspunsul la setea de cunoaștere care o caracterizează și care și-a pus amprenta asupra evoluției sale profesionale, dar și a dezvoltării sale ca om. A fost o alegere născută din dorința de răspunsuri, de descoperiri, un soi de pionierat pe plan local, menit să ofere șanse unor pacienți care se confruntau cu afecțiuni care erau gestionate cu mijloace limitate la acea vreme.

„Acum 20 de ani nu se ştiau foarte multe lucruri şi nu existau atâtea oportunităţi în această specialitate, astfel că a fost o perfecţionare continuă. Neavând o familie la momentul respectiv, am avut şi posibilitatea de a-mi canaliza energia şi de avântul pentru a mă dedica specializării. Concomitent cu rezidenţiatul, am intrat şi în învăţământ, cred că şi acest lucru a contribuit la evoluţia profesională, căci este încă un lucru care te motivează să înveţi constant, să cauţi”.

În prezent, pe lângă activitatea din cadrul clinicii Medisof, dr. Anca Mușetescu este și medic primar reumatolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență și profesor universitar la UMF Craiova.

Experiențele din străinătate și contribuția lor la evoluția profesională

În formarea sa profesională au cântărit și cursurile de perfecţionare din străinătate. În ultimul an de facultate, a plecat cu o bursă în Statele Unite, la UCLA, unde a studiat diabet şi boli endocrine, pe parte de cercetare şi boli autoimune. Crede că şi această experienţă a contat în orientarea sa către boli autoimune şi reumatologie.

În timpul rezidenţiatului a beneficiat de două burse în Italia, una la Genoa, unde a studiat capilaroscopie, şi una la Sapienza, unde s-a specializat în ecografie musculoscheletală.

„Mi-au adus foarte multe beneficii, nu doar în pregătirea profesională, cât şi în formarea mea ca om, coleg, într-un colectiv, lucruri pe care altfel, dacă stai într-un singur loc şi nu eşti deschis la cunoaştere şi integrare într-un mediu profesional, nici nu îţi dai seama că îţi lipsesc”, mărturisește medicul reumatolog.

Primii ani, ca medic specialist, și dorința de a oferi pacientului răspunsurile complete

În 2010, dr. Anca Mușetescu a devenit medic specialist şi a decis să lucreze în mediul privat, pe cont propriu. „Am început cu un cabinet din nevoia de a crea un mediu prietenos pentru pacient şi, de ce să nu recunoaştem, un loc care să poată oferi ceea ce sistemul public nu reuşea, la vremea respectivă, să ofere.Mi-am dorit o anumită independenţă a actului medical, pentru a putea să-mi gestionez aşa cum trebuie pacienţii şi să pot să finalizez un act medical, să pot face aceste explorări imagistice prin ecografie, capilaroscopie, să pot aplica toate tehnicile de diagnostic şi intervenţii terapeutice într-un mediu confortabil atât pentru mine cât şi pentru pacient”.

În 2015, dr. Anca Mușetescu a fondat Clinica Medisof

Încet, încet s-a născut şi necesitatea unei colaborări cu alte specialităţi. „Reumatologia este o ramură a medicinei în care nu poţi să duci un pacient la capăt singur, ai nevoie de o echipă interdisciplinară şi cu totul altfel priveşti pacientul şi îl abordezi atunci când ai alături o echipă de specialişti cu care te poţi consulta pentru a trata pacientul în întregul lui şi nu doar pe patologia musculoscheletală”.

Aşa s-a născut ideea de clinică, iar în 2015 s-a născut Medisof.

„Am încercat să reunim specialităţile care pot ajuta în rezolvarea cazurilor pacienţilor”.

De-a lungul anilor, specialitățile din cadrul clinicii s-au extins, iar în 2022 a fost inaugurat încă o clădire, pe strada Caracal 48, vizavi de sediul de la numărul 33.

O carieră bazată pe sinceritate, căutare și empatie

Cariera de succes a medicului Anca Mușetescu are în spate o viață dedicată profesiei, căutărilor și oamenilor. În medicină, ca și în alte domenii, a clădi durabil înseamnă a trata oamenii cu sinceritate și empatie, fie că este vorba despre pacienți sau despre echipa cu care lucrezi. Sinceritatea și apropierea de oameni și de nevoile lor, alături de dorința cunoașterii sunt principiile care au stat la temelia acestui drum atent pavat, marcat însă și de alegeri dificile.

„Când te antrenezi în multe activităţi, din păcate sacrifici lucrurile şi persoanele la care ţii cel mai mult, familia, plăcerile personale, hobby-urile. Iar când resursele sistemului nu sunt suficiente, când ai drame pe care nu le poţi opri, pacienţi pe care nu îi poţi ajuta, te încarci şi apar momente în care te întrebi dacă tot efortul de a merge înainte merită să fii motivat. Iar atunci trebuie să te convingi singur că e ceva ce faci pentru un scop bun şi pentru o cauză nobilă și să mergi mai departe”.

CITEŞTE ŞI: Sacrificarea economiei pe altarul electoral

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS