5.5 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăGazeta meaCrăciunul aduce magie, dacă îi permiţi

Crăciunul aduce magie, dacă îi permiţi

Acum ne pregătim de primul Crăciun în trei, însă anul trecut, pe vremea asta, eram însărcinată în ultima lună și-mi venea să strig în gura mare de bucurie: „Vine Crăciunul!, Vine bebe!“.
Calendarul arăta începutul lunii decembrie. Începusem pregătirile de iarnă mai devreme, temându-ne că nașterea ne va lua prin surprindere și am vrut, totuşi, să sărbătorim Crăciunul în mod tradiţional. Brad împodobit, sarmale pe masă, bomboane de ciocolată, casa decorată toată, până chiar şi camera albă pe care o pregăteam omulețului care urma să vină pe lume.
Da, camera îl aştepta pe bebe Luca într-o atmosferă magică: un pătuț alb, retro; perdele albe, un fotoliu imprimat cu levănțică, un lampadar cu boruri din dantelă.
Ghionturile din burtă prevesteau că mai era puţin. Aripa delicată de fluture se transformase demult în adevărate lovituri. Pesemne, bebelușul nostru era încântat că va veni pe lume. Se scurseseră aproape nouă luni. Noi doi, eu şi soţul meu, Cosmin, urma să devenim părinţi pentru prima dată, ceea ce era fascinant.


Îmi amintesc că simţeam totul altfel. Nu mă refer la ce simțeam eu doar fizic, din cauza kilogramelor acumulate în sarcină, ci la schimbările interioare, de care am profitat din plin amândoi, ca viitori părinți, aşteptând un copil în prag de sărbători.
Îmi amintesc de liniştea sufletească pe care am simțit-o atunci şi cum am reuşit să ne îndepărtăm amândoi de zbuciumul vieţii în care alergam cât era ziua de lungă, ca doi bezmetici, şi am profitat de acele clipe minunate.
În ceea ce privește Crăciunul, chiar cred că poate fi o perioadă magică dacă îi permitem. Trebuie doar să credem că merită sărbătorit! Nu alergând prin magazine, nu făcând urări de complezență sau înfruptându-te la mese copioase. Crăciunul are nevoie de dragoste, de gesturi care ne fac, mai înainte de toate, pe noi înşine fericiţi.
Cred că noi toţi ar trebui să facem lucrul ăsta cât mai des. Să ne oprim o clipă din goana cotidiană şi să ne concentrăm pe lucrurile cu adevărat importante din vieţile noastre. Crăciunul este o bună ocazie pentru o astfel de evaluare, Anul Nou – o alta. De fapt, fiecare zi din calendar este la fel de bună.

Luiza Dinică

Sfatul specialistului – Sărbătorile de Iarnă – pentru unii binecuvântare, pentru alții apăsare

Intensitatea cu care simțim trăirile din perioada Sărbătorilor de Iarnă este mărită de imaginea magică pe care o vând posturile tv, reclamele, magazinele și toate podoabele din jurul nostru. De aceea, ceea ce pentru unii reprezintă o adevărată explozie de bucurie, reuniuni de familie și mese îmbelșugate, despre care nu mai contenesc să vorbească, se transformă pentru o altă categorie de persoane într-o presiune greu se suportat care intensifică sentimente de tristețe, singurătate, neadaptare. Depresia în perioada sărbătorilor afectează milioane de oameni și este important ca ea să nu fie ignorată, deoarece, pe termen lung, poate conduce la tulburări mai grave și mai greu de tratat. În timpul iernii, există o serie de factori care favorizează instalarea depresiei: de la starea meteo și zilele mohorâte și scurte, până la limitarea activităților care ne fac plăcere, dacă acestora li se adaugă și presiunea acelui „trebuie să fii fericit de Crăciun“, cu toate conduc la neliniște, angoasă, anxietate și alte sentimente negative. Este bine de știut că depresia „de sezon“ nu dispare odată cu sărbătorile și, netratată, ea poate chiar să afecteze starea generală de sănătate, capacitatea persoanei depresive de a munci sau de a socializa. Depresia se manifestă printr-o tristețe profundă, episoade de plâns necontrolat sau aparent din cauza unor stimuli neimportanți, pierderea interesului pentru activități sau hobby-uri.
Pe de altă parte, există o categorie de persoane afectate într-un mod total opus de sărbătorri. Și, cu toate că fiecare individ este diferit, există totuși efectul de turmă. Acesta reușește să prindă o parte din indivizi care se vor trezi în tot felul de vârtejuri: al cumpărăturilor, al angajamentelor sau al așteptărilor. Pe aceștia îi sfătuim să se tempereze, să cântărească promisiunile pe care le fac cu grijă și să încerce să rămână realiști. Ei pot să sufere dezamăgiri sau să dezamăgească. Pe de altă parte, dacă se aruncă în prea multe activități, riscă să fie prea obosiți pentru a se mai bucura de magia sărbătorilor.
În concluzie, vă sfătuim să fiți moderați, realiști și răbdători, pentru a avea sărbători tihnite și fericite.

Mind Care – cabinet de psihologie, psihoterapie

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS